Izrael, mint zsidó nemzetállam

Elfogadta a kormányzat azt a javaslatot, amely szerint Izrael zsidó nemzetállam. A döntésről a kabineten belül is heves viták zajlottak. A tervezetet szerdán vitatja meg az izraeli parlament, és amennyiben elfogadásra kerül, az komoly következményekkel járhat az ország arab kisebbségére nézve.

Az izraeli kormányzat elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely Izraelt mint zsidó nemzetállamot határozná meg. A rendkívül vitás lépés komoly következményekkel jár az arab kisebbségek helyzetére, adta hírül az al-Jazeera.

A javaslatot tizennégy miniszter támogatta, míg hat nem, ezzel veszélybe került a kormányzó koalíció egysége.

A javaslatot, amely egyelőre az izraeli parlament, a Kneszet jóváhagyására vár, első alkalommal szerdán fogják megvizsgálni a törvényhozók.

A Times of Israel értesülései szerint a kabineten belül is heves viták zajlottak a tervezetről. A zárt ajtók mögötti tanácskozáson olyan hangos szóváltásokba keveredtek a kormánytagok, hogy kintről lehetett hallani a vitát.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a következőket mondta minisztereinek: „Izrael egy zsidó, nacionalista állam, amely minden állampolgárának egyenlő jogokat biztosít.”

A vita tárgyát a javaslattal kapcsolatban az képezi, hogy a tervezet nyelvezete Izraelt mint kizárólag a zsidók otthonát említi.

„Ami problémás ebben a törvény jelenlegi formájában, hogy amennyiben elfogadják és beültetik a jogrendszerbe, akkor azok, akik magukat nem zsidóként határozzák meg, mindössze másodrangú tagjai lesznek a társadalomnak”, fogalmazott Imtiaz Tyeb, az al-Jazeera tudosítója.

A törvényjavaslat lehetővé teszi az izraeli kormány számára, hogy megfossza jogaitól bármely arab lakost, aki részt vett izraeliek bántalmazásában. 

Netanjahu így fogalmazott: „Az nem fordulhat elő, hogy azok, akik izraeli állampolgárokat támadtak vagy Izrael állam megszüntetésére irányuló tevékenységet folytattak, élvezzék az állam által nyújtott jogokat, sőt, még családjuk sem, akik támogatták őket.”

Kritikusok szerint azonban a javaslat mindössze csak egy jó ajánlat a választók számára, mivel az izraeli kormány is érzékeli, hogy közelednek a választások.

Számos, a javaslatot meg nem szavazó miniszter azzal vádolja Netanjahut, hogy ezzel egy vallási alapokon nyugvó államot akar kiépíteni. 

Káply Mátyás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »