Nem született meglepetés: újabb hét hónap tárgyalás következik Iránnal

Ahogy azt már múlt héten sejteni lehetett, Irán és a hatok nem tudtak megegyezni november 24-ig. A megállapodásra viszont van még remény, mivel a tárgyaló feleknek sikerült megegyezni egy újabb határidőben: miszerint az érintettek 2015. június 30-ig kaptak időt egy átfogó megállapodás megkötésére.

Irán és a hatok (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína és az Egyesült Államok) hétfőre megegyeztek abban, hogy nem tudnak megegyezni időben. A tárgyalófelek új megállapodása szerint az átfogó egyezmény legújabb határideje 2015. június 30., azaz hét hónapot adtak maguknak a delegációk.

„Be kellett ismernünk, hogy a mai határidőig nem volt lehetséges megegyeznünk, tehát 2015. június 30-ig meghosszabbítjuk az átmeneti egyezményt”, idézte Philip Hammond brit külügyminisztert a Reuters.

Nyugati források állítása szerint a hatok március elejére akarja véglegesíteni a szükséges teendőket, és az azt követő négy hónapban dolgoznák ki az átfogó egyezmény implementálásának pontos részleteit. A jelenleg is hatályban lévő szankciók maradtak Iránnal szemben. Az iráni gazdaság számára így várhatóan a következő hét hónapban is elérhető lesz a körülbelül 700 millió dollárnyi forrás, amit a szankciók tavalyi enyhítése jelentett.

Az érintettek hivatalosan optimisták

„Az utóbbi pár napban valós és tartalmas előrelépéseket tettünk és új ötletekkel is sikerült előállnunk”, nyilatkozta John Kerry amerikai külügyminiszter. Kerry hozzátette azt is, hogy bár maradtak súlyos eltérések Irán és a hatok között, határozottan kiállt a tárgyalások folytatása mellett. „Bolondok lennénk félbehagyni a tárgyalásokat, főleg miután Irán kitörési ideje (ami az atomfegyver előállításához kell) az átmeneti szerződés hatására inkább nőtt, mint csökkent.”

Az amerikai külügyminiszter utóbbi gondolata Washingtonnak szólhatott, írja az al-Jazeera. Az amerikai belpolitikai helyzet nagy hatással lehet még az Iránnal kötendő egyezményre, tekintve, hogy az új amerikai Kongresszusban többségben lesznek a republikánusok. Több befolyásos republikánus szenátor már hétfőn amellett érvelt, hogy a tárgyalások meghosszabbításának a szankciók kiterjesztésével kell járnia.

Most important achievement of #IranTalksVienna:common understanding that negotiations are the only way to a final deal,not exerting pressure

— Hassan Rouhani (@HassanRouhani) November 24, 2014


Az iráni televíziónak nyilatkozva Hasszán Rohani iráni elnök is pozitívan értékelte a fejleményeket. „Jelenleg a világon senki sem vonja kétségbe Irán nukleáris technológiához való jogát, beleértve a hazánk határain belüli urándúsítás jogát, illetve senki sem kételkedik a szankciók eltörlésében”, idézte Rohanit az iráni PressTV. Rohani emellett megerősítette a probléma tárgyalások általi megoldásának fontosságát, és a tárgyalások komoly folytatása mellett érvelt. Az iráni elnök szerint a mostani helyzet „teljesen más, mint három vagy hat hónapja, a nézőpontok közelebb kerültek egymáshoz és számos lyukat sikerült befoltozni.”

Azonban egy ember biztosan akadt, aki szerint Iránnak mégsem jár a nukleáris szabadság: Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az egyetlen elfogadható egyezmény Iránnal „teljesen megszünteti Irán atomfegyver-előállítási kapacitását és csak utána állítani le a szankciókat”, idézte Netanjahut a BBC.

Vágner Krisztián

Friss hírek