Venezuela: jogszabály-dömping a válságkezelés jegyében

Venezuela elnöke, Nicolás Maduro rendeleti úton való kormányzásának lejárta előtt huszonnyolc új jogszabályt írt alá, melyektől azt reméli, hogy talpra állítják a súlyos problémákkal küzdő venéz gazdaságot. Az országban egekbe szökött az infláció, állandósult az alapvető fogyasztási cikkek hiánya, így egyre több venezuelai dönt a kivándorlás mellett.

A venéz nemzetgyűlés tavaly hatalmazta fel Nicolás Madurot a rendeleti úton való kormányzásra, hogy úrrá lehessen az országot sújtó gazdasági válságon. Közvetlenül az egy évre szóló felhatalmazás lejárta előtt az elnök huszonnyolc új jogszabályt írt alá, melyektől azt reméli, hogy helyreállítják a gazdasági növekedést, valamint külföldi befektetéseket vonzanak a dél-amerikai országba.

Az új jogszabályok értelmében az állam növeli a luxustermékek, a szeszes italok és a dohányáru után fizetendő adót, valamint 200 százalékkal megemeli az adókerülők büntetéseit. Az intézkedések különleges figyelmet fordítanak továbbá a mezőgazdasági és az élelmiszertermelésre, illetve új szabályozás lesz érvényben a halászatra és a bányászatra is. Maduro ezen kívül létre kívánja hozni a Nemzeti Korrupcióellenes Testületet, valamint bejelentette a nemzeti béke védelméért felelős Terrorizmusellenes Rendszer felállítását is.

Az elnök úgy véli, hogy az újonnan bejelentett intézkedésekkel az állam a korrupció elleni harcot új dimenziókba fogja emelni, illetve hatékonyabban tud majd szembenézni a „gazdasági háborúval”, amely véleménye szerint a vállalkozói szektor, az ellenzék és bizonyos külföldi kormányok miatt sújtja az országot.

Venezuela gazdasági mutatói nem túl biztatóak, ugyanis elképesztő mértékű az államadósság, több mint 63 százalékos az infláció, ezzel a dél-amerikai ország a világ legnagyobb inflációs rátájával rendelkező állama. Állandósult továbbá az alapvető fogyasztási cikkek, illetve bizonyos gyógyszerek hiánya is, csökkentek az ország nemzetközi tartalékai, valamint a Föld legnagyobb kőolajkészletével rendelkező, az olajexportoknak köszönhetően évente átlagosan több mint 100 milliárd dollár bevételre szert tevő Venezuelát jelenleg a nyersolaj világpiaci árának csökkenése is sújtja. A nemzetközi tartalékok növelése érdekében Maduro négymilliárd dolláros kölcsönt igényelt Kínától, az olajár csökkenésből fakadó pénzügyi nehézségek kezelésére pedig Oroszországgal próbál szövetkezni.

A gazdasági válság közepette a venéz kormány 500 millió dollárnak megfelelő összeget fog az állami médiára költeni. A venéz állam jelenleg tizennégy TV-csatornával, négy –nemsokára öt- napilappal, valamint számos rádióállomással rendelkezik, melyeknek célja, hogy előmozdítsák a jó kormányzást, továbbá népszerűsítsék a szocializmus értékeit és a Bolivári Forradalmat.

A gazdasági és politikai problémák következményeként egyre többen hagyják el a korábban bevándorló országnak számító Venezuelát. Egyes források szerint 800 ezer és 1,5 millió fő közé tehető a külföldön élő venezuelaiak száma, akiknek körülbelül 90 százaléka az utóbbi tizenöt évben távozott az országból. A kivándorlók száma az elmúlt négy év során, illetve az utóbbi néhány hónapban ugrott meg jelentős mértékben. A Datanálisis egy nemrég végzett felmérése szerint Venezuela 30 milliós népességének körülbelül tíz százaléka pedig jelenleg készül elhagyni az országot. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »