Oroszország: megoldható a határidőig a nukleáris kérdés

Szergej Ryabkov orosz külügyminiszter-helyettes a brisbane-i G20 találkozón kifejtette, hogy ha a politikai akarat megvan mind Washingtonban, mind Teheránban, akkor november 24-ig még létrejöhet az átfogó megállapodás.

Szergej Ryabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerint a hatok (Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Oroszország, Kína és Egyesült Államok) és Irán soha nem volt még ilyen közel egy egyezményhez, mint most, tehát az átfogó megállapodás, véleménye szerint, elérhető. A tárgyalások utolsó fordulója, legalábbis a november 24-i határidő lejártáig, november 18-án kezdődik Bécsben.

„Tizennyolcadikától huszonnegyedikéig elég idő van meghozni a döntéseket”, idézte a külügyminiszter-helyettest a Reuters. „Viszont nincs garanciánk arra, hogy ezeket a döntéseket a jelenleg legproblémásabb fővárosokban, azaz Washingtonban és Teheránban hoznák meg”, tette hozzá Ryabkov.

A tavaly novemberi genfi egyezmény óta a hatok és Irán kilenc találkozón estek túl. Bár Irán és a Nyugat kapcsolata jelentősen javult Hasszán Rohani 2013-as megválasztása óta, a tárgyaló feleknek még nem sikerült megállapodniuk egy átfogó egyezményről, amely megoldaná a közel tizenkét éve húzódó nukleáris problémát.

Egy iráni forrás szerint nem az iráni centrifugák számával, vagyis az urándúsítás sebességével van a legnagyobb probléma, hanem a szankciók feloldásának tempójával. Míg Teherán az egyezmény megszületésével a gazdasági szankciók azonnali végét akarja elérni, az Egyesült Államok ragaszkodik legalább az ENSZ-szankciók érvényben tartásához, állítja az iráni Press TV.

Irán és a hatok november 24-én egy újabb tárgyalási ciklus végéhez érnek. A Nyugat teljesen átlátható iráni nukleáris programot akar, hogy Irán biztosan ne juthasson atomfegyverekhez. Irán tagadja a fegyverkezési vádat, és kitart amellett, hogy joga van civil felhasználású nukleáris program működtetéséhez.

Vágner Krisztián

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »