Putyin otthagyta a G20-csúcsot

Idő előtt otthagyja a G20-as csúcsot Vlagyimir Putyin, de azt mondja, csak mert pihenésre van szüksége. Putyin komoly diplomáciai nyomás alá került az ukrán válságban betöltött szerepe miatt.

Putyin meghívott újságírók egy csoportja előtt beszélt a csúcstalálkozó keretein kívül tartott sajtótájékoztatón. Azt mondta, hogy a jelenlegi helyzetben jó esélye van a rendezésnek Ukrajnában, bármennyire is furcsán hangzik. Szavai szerint a felek olyan struktúrákat hoztak létre, amelyek jobban kezelhetik a történteket. Kijelentéséhez azonban nem fűzött magyarázatot Putyin. Hozzátette ugyanakkor, hibás, bár nem végzetes Kijevnek az a döntése, hogy gazdasági blokád alá vonja Kelet-Ukrajnát.

Az orosz vezető közölte, hogy hamarabb – még a közös közlemény kiadása előtt – távozik a G20-ak kétnapos fórumáról. Ezt azzal magyarázta, hogy hosszú az út Oroszországig, és neki pihenésre van szüksége.

A csúcsértekezlet keretén kívül vasárnap Barack Obama amerikai elnök és az európai vezetők tanácskozást tartottak Ukrajnáról, ahol tisztviselők véleménye szerint egyre rosszabbodik a biztonsági helyzet. 

A G20-ak fórumán Putyin egyébként nagy diplomáciai nyomás alá került annak érdekében, hogy Oroszország szüntesse be a szakadárok támogatását Kelet-Ukrajnában. A konfliktusnak már több mint négyezer halottja volt idén. Az európai vezetők arra is figyelmeztették Putyint, hogy újabb gazdasági szankciók jöhetnek, ha a külföldi csapatok nem távoznak Ukrajnából.

Az orosz elnök ugyan ismételten cáfolta, hogy országa bármilyen szerepet betöltött volna a konfliktus kialakulásában, a fórum egyes résztvevői ezt nem hagyták szúrós megjegyzések nélkül – írta jelentésében az AP amerikai hírügynökség.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »