Ukrajna: az ENSZ a tűzszünet összeomlásától tart

Az ENSZ szerint komoly veszélyben van a szeptemberi minszki megállapodás nyomán létrejött tűzszünet Kelet-Ukrajnában, és félő, hogy kiújulnak a súlyos harcok a térségben – mondta szerdán a világszervezet egy magas rangú képviselője a Biztonsági Tanács (BT) rendkívüli ülésén, amelyet az Egyesült Államok kezdeményezésére azért hívtak össze, hogy megvitassák a kelet-ukrajnai helyzetet az orosz hadoszlopok behatolásáról szóló hírek tükrében.

Jens Anders Toyberg-Frandzen, a világszervezet politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettese úgy fogalmazott, hogy a harcok kiújulása katasztrófa lenne Ukrajna számára. Mint mondta, minden fél hibás abban, hogy idáig fajult a helyzet, de az ENSZ szerint elsősorban a kelet-ukrajnai szakadárokat terheli a felelősség. A felkelők által tartott „választások” és az Oroszország felől érkező nehézfegyverek jelentik a legnagyobb gondot a konfliktus rendezésében – tette hozzá. A helyzet aligha lehetne ingatagabb – hívta fel a figyelmet, és mielőbb átfogó nemzeti párbeszéd megindítására szólított fel Ukrajnában az egység újjáépítése érdekében.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet a tanácskozáson azt mondta, Oroszország a békéről beszél, de közben tovább tüzeli a háborúskodást. Moszkva ígéreteket tett, de mindig megszegte őket, és a minszki megállapodás ellenére támogatja a lázadókat Kelet-Ukrajnában – fogalmazott. Szerinte Oroszország mindent megtesz, hogy aláássa a békefolyamatot.

Az orosz nagykövet helyettese szerint a hazája elleni bírálatok közül sok a Nyugat propagandatrükkjein alapul, és óvott attól, hogy a BT ülései bohózattá váljanak, ez volt ugyanis a 26. alkalom, hogy a testület rendkívüli ülést tartott az ukrán helyzetről. Szerinte Kijevben „túlzott félelem uralkodik a lázadóktól”. Mint mondta, Kijev sem tartja magát a minszki megállapodáshoz. „Az ukrán hatóságok nem törődnek Kelet-Ukrajnával. Hogyan is bízhatna valaki egy olyan kormányban, amely el akarja fojtani a kultúráját?” – vetette fel.

Aligha szigorítja tovább hétfőn az EU a Moszkva elleni szankciókat

Aligha döntenek jövő hétfői brüsszeli tanácskozásukon az EU-országok külügyminiszterei az Oroszországgal szembeni szankciók szigorításáról – mondták szerdán uniós diplomáciai források annak ellenére, hogy újabban ismét orosz hadoszlopok ukrajnai feltűnéséről érkeznek hírek, és az EBESZ „egyre inkább látszólagosnak” minősíti az ukrajnai tűzszünetet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa közép-európai idő szerint szerda este rendkívüli ülést tart, hogy megvitassa a kelet-ukrajnai helyzetet az orosz hadoszlopok behatolásáról szóló hírek tükrében.

Lamberto Zannier, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) főtitkára Brüsszelben újságírók előtt azt mondta, hogy a kelet-ukrajnai tűzszünet „egyre inkább látszólagossá” válik, és felhívta a figyelmet a konfliktus továbbterjedésének veszélyére.

Az EU-országok külügyminiszterei előre beütemezett megbeszélést tartanak a jövő hétfőn Brüsszelben. A találkozón – vélekedtek uniós diplomaták – nyilvánvalóan szó lesz ugyan Ukrajnáról, de nincs az asztalon Oroszország ellen irányuló, előkészített szankciószigorítási tervezet.

Szerdán több európai szervezet vezető politikusa folytatott egymással Brüsszelben egyeztetést – az eredeti célkitűzések és a program szerint nem kifejezetten az ukrajnai helyzet miatt, hanem annak kapcsán, hogy csütörtökön Belgium veszi át a strasbourgi székhelyű Európa Tanács külügyminiszteri bizottságának soros elnöki tisztségét.

Ebből az alkalomból érkezett Brüsszelbe Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára, aki azonban nem csupán Didier Reynders belga külügyminiszterrel, hanem Federica Mogherinivel, az Európai Unió újonnan kinevezett kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével is tanácskozott. Rajtuk kívül Zannier, az EBESZ vezető tisztségviselője szintén megjelent a belga fővárosban, és bekapcsolódott a megbeszélésekbe.

Kitekintő / MTI

Friss hírek