Lettország: megalakult az új kormány

Új kormánya van Lettországnak: Andris Berzins lett köztársasági elnök november 4-én ismét Laimdota Straujuma miniszterelnököt kérte fel kormányalakításra. Másnap az általa vezetett kabinet 13 miniszterét megszavazta a parlament, akik azonnal le is tették az alkotmány által előírt hivatali esküt.

Az október 4-én tartott parlamenti választásokat– csakúgy mint 2011-ben –a lettországi oroszok pártja, a Harmónia Központ nyerte a szavazatok 23 százalékával (24 mandátum), de nem szerezte meg a kormányzáshoz szükséges többséget. A második helyen a jobbközép Egység Blokk végzett a voksok 21,87 százalékával (23 mandátum), a harmadik helyen pedig a Zöldek és Gazdák Szövetsége a szavazatok 19,53 százalékával (21 mandátum). Emellett további három párt, a nacionalista Nemzeti Szövetség (17), a Lett Régiók Szövetsége (8) és a Szívből Lettországért (7) jutott be a Saeimába. A Harmónia Központtal azonban egyik párt sem volt hajlandó koalícióra lépni sem három éve, sem pedig idén. Ezért ahárom pártból álló jobbközép koalíció: az Egység Blokk, a Nemzeti Szövetség, valamint a Zöldek és Gazdák Szövetsége a száztagú parlamentben 61 mandátumot (58 százalék) tudhat magáénak.

Az újonnan megválasztott Saeima november 5-én tartott rendkívüli parlamentáris ülésén 61 igen és 39 nem szavazattal jóváhagyta Laimdota Straujuma miniszterelnökké választását és az általa megnevezett kabinetet. Az új kormányba hat új miniszter kapott meghívást, viszont eggyel kevesebb női tagja van az előző kabinethez képest.

A kiemelt fontossággal bíró tárcák élén nem történt lényeges változás, továbbra is Edgars Rinkevics marad a külügyminiszter, Raimonds Vejonis pedig a védelmi tárca vezetője. A kormányalakítással kapcsolatban viszont az egyik legfontosabb üzenet, hogy a gazdasági, pénzügyi tárcák élén változás történt, tehát a miniszterelnök új gazdaságpolitika kialakítását tervezi.

A 63 éves Straujuma – Lettország első női miniszterelnöke – idén januárban lépett először hivatalba. Előtte mezőgazdasági miniszter volt. Elődje, Valdis Dombrovskis ( 2010.11.03-tól, majd újra, 2011.10.25-2014.01.22.) kormányával együtt tavaly november végén adta be lemondását, melynek hátterében egy rigai baleset áll, amelyben 54 ember életét vesztette és 39-en megsérültek,mert beomlott egy bevásárlóközpont teteje.A kormány a történtekért politikai felelősséget vállalt. Andris Berzins lett államfő először szakértői kormány kinevezését szorgalmazta, de végül hosszas huzavona után az Egység Blokk jelöltjét bízta meg kormányalakítással január 22-én.

Lettország újonnan alakult kormánya már november 5-én, szerdán megtartotta első ülését Andris Berzinsállamfő részvételével. A köztársasági elnök arra szólította fel a minisztereket, hogy álljanak készen a politikai döntések meghozatalára és azokért vállaljanak felelősséget. 

A megszerzett mandátum nemcsak megtiszteltetés és bizalom kérdése, hanem felelősség is egyben: minden döntés és intézkedés, minden szavazat és minden szó. Ma van az első napja annak a négy éves vizsgának, amit a választók fognak elbírálni – mondta Berzins.

Az év végéig több feladat is vár az újonnan alakult kabinetre.A legsürgetőbb kérdés az ország jövő évi költségvetésének elfogadása. A kormányfő a gazdasági növekedés és pénzügyi stabilitás fenntartását nevezte meg az egyik fő célkitűzésként. A kormány programjának legfontosabb prioritásai közé tartozik még a nemzetbiztonság kérdése. Emellett a társadalmi jólét, minőségi oktatás reformja, valamint az egészségügy helyzetének javítása is fontos feladatai lesznek az új kormánynak.

Az Európai Unió Tanácsának elnöke, Herman Van Rompuy nyilatkozatban gratulált Laimdota Straujumának, és kifejezte jókívánságait a 2015. január 1-től az Európai Unió soros elnökségét betöltő országnak.

Szécsi Annamária

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »