A hágai bírák ideiglenesen szabadlábra helyeznék Vojislav Seseljt

A hágai törvényszék (ICTY) bírói tanácsa kezdeményezte Vojislav Šešelj ideiglenes szabadlábra helyezését a vádlott egészségi állapotának megromlása miatt.

A szerdán közzétett keddi döntés szerint a bírói tanács, amelynek elnöke Jean-Claude Antonetti, arra szólította fel Hollandia és Szerbia kormányait, hogy ma 18 óráig nyilatkozzanak Šešelj ideiglenes szabadon bocsátásáról.

A szerbiai kormánytól továbbá arra a kérdésre is választ várnak, hogy garantálni tudják-e, hogy Šešelj nem fog kapcsolatba lépni a potenciális tanúkkal és hogy vissza fog térni Hágába, amikor a törvényszék ezt kéri. A tanács ugyanakkor megjegyezte, Šešeljnek más feltételeknek is eleget kellene tenni a szabadlábon töltött időszak során.

A bírák már második alkalommal kezdeményezik a vádlott ideiglenes szabadon bocsátását „szem előtt tartva azt, hogy a tanács további bizalmas információkat szerzett, amelyek lényegéről azonban értesült a nyilvánosság, s ezek szerint a vádlott egészségi állapota megromlott”.

A tanács „a fejlemények tekintetében és a legrosszabb elkerülése érdekében megfontolja a vádlott ideiglenes szabadon bocsátásának lehetőségét, hogy a lehető legjobb környezetben kaphasson ellátást, biztosítva azonban a tanúk biztonságát és az eljárás integritását”.

A Szerb Radikális Párt (SRS) és a kórtörténetbe betekintést nyerő szerb orvosok állítása szerint Šešeljnek vastagbélrákja van, illetve áttétek képződtek a májában is.

A Jean-Claude Antonetti vezette bírói tanács emlékeztet a közelmúltbéli hasonló kezdeményezésre, amelyet „meg kellett szakítani a vádlott együttműködésének hiányában”.

Šešelj a korábbi szabadlábon bocsátási kezdeményezésre azt válaszolta, hogy nem fogja tiszteletben tartani a törvényszék egyetlen feltételét sem, kivéve azt az egyet, hogy nem szabad elhagynia Szerbia területét.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek