„Ha van pénz, gáz is van!”

Az október 31-én tartott brüsszeli találkozón uniós garanciát tartalmazó megállapodás született a felek között. Az orosz fél csak akkor hajlandó megnyitni a csapokat, ha az ukránok előre fizetnek a gázért és garanciát vállalnak erre vonatkozóan. Kérdés, hogy miből fogja ezt finanszírozni az ukrán fél? Végleges megoldást azonban csak a stockholmi választott bíróság döntése adhat a hónapok óta tartó gázvitában.

Az Európai Bizottság közvetítésével hónapok óta tartó gáztárgyalások úgy tűnik, révbe értek. Október 31-én csütörtökön átmeneti, kompromisszumos megállapodást sikerült kötniük a feleknek. Az erről szóló dokumentumot Günther Oettinger, az unió energiaügyi biztosa, Jurij Prodan ukrán és Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter írták alá. 

A megállapodás értelmében Európa gázellátása biztosítva lesz az őszi és téli hónapokra. Oroszország csak előre megrendelt és kifizetett földgázt fog szállítani Ukrajnának, emellett az orosz fél írásos garanciát kér ezen kifizetések betartására Kijevtől. Jose Manuel Barroso egy, a Petro Porosenko ukrán elnöknek küldött levelében garanciát vállalt az Európai Unió pénzügyi támogatásáról, ha az orosz fél nem tartaná be a gázárral kapcsolatos ígéreteit, emellett hajlandóságát fejezte ki az uniós tagországokból Ukrajnába irányuló reverz gázszállítás növelésére – olvasható az ukrán kormány hivatalos honlapján pénteken megjelent közleményben.

Günther Oettinger még szeptember 26-án tett javaslatot arra vonatkozólag, hogy Ukrajna, az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap pénzügyi támogatásával rendezze gáztartozását. Az EU és az IMF 4,6 milliárd dolláros segélycsomagot ígért Ukrajnának – írja a BBC

Alekszej Miller a Gazprom igazgatótanácsának elnöke a Rossija 24 televízónak adott interjújában elmondta, hogy akár a jövő héten elkezdődhet az újbóli gázszállítás Ukrajnába.

Minden attól függ, hogy Ukrajna mikor fizet. Ez akár a jövő hét végén megtörténhet – mondta Miller. Továbbá reményét fejezte ki a jövőbeni stabil és konstruktív kapcsolatok alakulásáról, valamint a megállapodás teljesítéséről.

A Naftogaz ukrán állami kőolaj és földgáz vállalat napi 114 millió köbméter földgázt fog kapni Oroszországtól, amennyiben rendezi a 3,1 milliárd dolláros tartozását az év végéig. Az első részletet 1,45 milliárd dollárt november hónapban kell utalni és további 760 millió dollárt a novemberi szállításokért. A második részletet 1,65 milliárd dollárt pedig december végéig kell rendeznie az ukrán kormánynak.

Az ukrán Naftogaz és az orosz Gazprom további kiegészítő megállapodást írt alá, amely szabályozza a kifizetéseket a napi gázszállításokért, mondta Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón.

„Minden műszaki kérdést tisztáztunk a november és március közötti időszakra vonatkozóan a Naftogaz és Gazprom által aláírt úgynevezett technikai megállapodás keretén belül. A megállapodás egy nagyon pontos fizetési rendszert tartalmaz, valamint szabályozza a napi szintű gázfogyasztást. Reméljük, hogy egy ilyen jellegű megállapodás aláírását követően a Naftogaz és a Gazprom együtt tud működni, biztosítani fogja a gázt az ukrán fogyasztóknak és a megbízható földgáz tranzitot az Európai Unió országaiba”– mondta Prodan.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a maga részéről ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy az orosz kormány állásfoglalást tesz az egyezmény életbe léptetéséről. Továbbá biztosította a feleket az orosz gázellátás folyamatosságáról.

„Oroszország megbízható szállító volt, van és lesz– mondta Novak.

Vedd át, vagy fizess

Ukrajna négy milliárd köbméter földgázra tart igényt a téli időszakban, ezt a mennyiséget az év végéig ezer köbméterenként 378 dolláros áron, 2015 első negyedévében pedig 365 dolláros áron vásárolhatja meg Oroszországtól. Az ár 100 dollárral, vagy még annál is kevesebb, mint amit Oroszország a februári forradalmat követően próbált kialakítani. Ukrajna szerint viszont ez az árszint 100 dollárral több a „piaci árhoz” képest.

Oroszország beleegyezett abba, hogy ideiglenesen lemond a 2009-es orosz-ukrán gázszerződés úgynevezett „take or pay-záradékának” alkalmazásáról, ami arra kötelezi Ukrajnát, hogy bizonyos mennyiségű gázt át kell venni az orosz féltől és előre ki kell fizetni. A Gazpromnak a „take or pay-szerződés” alapján legalább ötmilliárd köbméter földgázt kellene exportálnia, ehhez azonban a Naftogaz köteles ennyit előre kifizetni.

Szécsi Annamária

Friss hírek