Nemzeti tanácsi választások voltak Szerbiában

Október 26-án befejeződtek a nemzeti tanácsi választások Szerbiában. Összesen 17 nemzeti közösség 82 listára adhatta le közvetlen úton a voksát, illetve három nemzeti közösség (horvát, macedón és a montenegrói)  pedig elektori rendszerben szavazhatott. Országszerte mintegy 881 választóhelyen járulhattak urnák elé a lakosok. A hivatalos eredményeket legkésőbb 30-án 20 órakor teszi közzé a Köztársasági Választási Bizottság. A nemzeti tanácsokat 30 napon belül kell felállítani.

Sikeresen lezajlottak a vasárnap megtartott szerbiai kisebbségi nemzeti tanácsi választások. Kori Udovički kormányalelnök, államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter értékelése szerint ebben nagy szerepe van a nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény módosításának, amely miatt a mostani voksolás „messzemenően átláthatóbb volt”. A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) felügyeletével lezajlott szavazáson csupán négy szavazóhely eredményeit érvénytelenítették.

Az eredményekről

A legnagyobb arányban a magyar nemzeti közösség iratkozott fel a névjegyzékre, itt a részvételi arány 40 százalékos volt. Előzetes eredmények szerint a Magyar Összefogás listája – melyet a VMSZ támogat – 90 százalékot meghaladó fölénnyel nyert a választásokon. Tehát a Magyar Nemzeti Tanács 35 tagja közül 31 erről a listáról kerül ki. A maradék négy helyen a választásokon induló további három lista osztozhat majd. A lista azért nagyon fontos, mert a délvidéki magyarok a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácson (MNT) keresztül tudják kulturális autonómiához való jogaikat érvényesíteni. Az  MNT hatásköre az oktatás, a nyelvhasználat, a tájékoztatás és a kultúra területét  fedi le.

A horvát nemzeti tanácsi választáson a Horvát lista nyert, így 21 jelöltet küldhetnek  a tanácsba. A további nyolc tanácsos a Horvát egyesületek közös listájáról kerül majd ki. A szlovák nemzeti tanácsi választásokon 5 lista indult, melyek közül a Szlovák Identitás szerzett meg 10 mandátumot a 29 közül. A bosnyák választáson a Bosnyák Lista az Európai Szandzsákért kapta a legtöbb szavazatot. Ez azt jelenti, hogy 19 mandátumot szereztek a 35-ből.

Hogyan értékelték a győzelmet itthon?

Az adatokat előzetesen Dragan Vukmirović, bizottsági tag a következőképp értékelte az RTV-nek: „eddig a 392 választókörzetből csak két választó körzetet nem dolgoztunk fel. Összesen mintegy 136 479 név szerepelt a választói névjegyzéken és a szavazók 40,6 százaléka adta le a voksát valamely listára. A Magyar Összefogásra 83,97 százalék szavazott, ami 31 megszerzett mandátumot jelent számukra.” 

A Magyar Nemzeti Tanácsot továbbra is támogatni kívánja a magyar kormány jelentette ki Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár az előzetes eredmények kihirdetése után. 

„Ez az eredmény igazolja az elmúlt négy év megfeszített munkáját” – mondta Potápi. 

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy fogalmazott: az befolyásolta a jó eredményt, hogy a határon túli magyarok döntöttek arról, valóban akarják-e, hogy legyen önrendelkezésük vagy sem. „A választási eredmény nemcsak a Nemzeti Tanács miatt fontos, hanem azért is, mert megerősítette a Vajdasági Magyar Szövetség további legitimitását is, ami nagyon fontos számunkra, hogy jól dolgozhassunk.”

Folyamatosság és változtatás 

Az MNT munkájában a következő négy évben a kulcsszavak a folyamatosság és a változtatás lesznek fejtette ki Hajnal Jenő a Magyar Összefogás listavezetője. A politikus kijelentette, hogy szándékaik szerint az eddig jól működő programokat folytatják majd, viszont ahol változtatni kell az eddigi koncepción, ott változtatni fognak. 

„Tovább folytatjuk az építkezést azon a négy területen, ami az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és a hivatalos nyelv- és íráshasználathoz kapcsolódik.”

Hajnal ezzel arra célzott, hogy Európa Kollégiumot építenének Újvidéken, valamint megreformálnák a szerb nyelv oktatását is. A kultúrában  a kulturális turizmust kiemelt területként szeretnék kezelni. 

Nagy Orsolya

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »