Kolumbia: európai támogatással a békéért

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök november 3-án megkezdi európai körútját, melynek célja, hogy egy Marshall-segélyhez hasonló támogatást szerezzen az Európai Uniótól a kolumbiai béketeremtéshez és válságkezeléshez.

Az elnök első állomása Madrid lesz, ahol VI. Fülöp spanyol királlyal és Mariano Rajoy miniszterelnökkel találkozik, majd útját Lisszabonban, Párizsban, Berlinben, Londonban, végül pedig Brüsszelben folytatja. A látogatások célja, hogy Santos megszerezze a nemzetközi közösség politikai, valamint anyagi támogatását a békefolyamatok lezárásához és a konfliktus utáni talpra álláshoz.

A kolumbiai kormány és a FARC gerillaszervezet között 2012 novembere óta zajló béketárgyalások a végéhez közelednek. Pénteken tárgyalóasztalhoz ültek Kubában a FARC legmagasabb rangú parancsnokai is, így a szembenálló felek még közelebb kerültek egy lehetséges megállapodáshoz, amely véget vetne Latin-Amerika leghosszabb ideje tartó háborújának.

A tárgyalások során a két fél eddig három területen jutott egyezségre: az illegális drogkereskedelem felszámolásában való együttműködés, mezőgazdasági reform, valamint a végső megállapodást követően a gerillák jogszerű részvétele a politikában. Két fontos kérdés, a háború áldozatainak jóvátétele, valamint a konfliktus lezárásának technikai része továbbra is megoldatlan.

Amint mind az öt területen egyezségre jutnak, a két fél egy olyan dokumentumot kíván létrehozni, melyet az állampolgárok elé terjesztenének jóváhagyásra. Ezzel a lépéssel véget érhetne az 1964 óta tartó véres konfliktus, amely több mint 200 ezer halálos áldozatot követelt a dél-amerikai országban. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »