Egyre több a korrupt polgármester

Magáncéget és önkormányzatot vezetnek egyszerre. Időnként pedig szerződést kötnek a saját cégükkel, vagyis önmagukkal üzletelnek. 136 olyan polgármester van Szlovákiában, aki fittyet hány az összeférhetetlenségi törvényre. Magyarokat is szép számmal találunk a listán.

Minderről csütörtökön a Transparency International (TIS) tájékoztatott. A civil szervezet rámutatott, hogy a hatóság az ilyen törvényszegő polgármestereket nem bünteti, holott 6 hónapra meg kellene vonni a bérüket. A képviselő-testületek is cselekedjenek, ha ilyen esetről tudnak, javasolta Gabriel Šípoš, a TIS vezetője. „Felszólítjuk a polgármestereket, hogy hagyjanak fel a cégek vezetésével” – tette hozzá. Az összeférhetetlenségi törvény ugyanis kimondja, hogy nem szerepelhet cégigazgatóként az, aki polgármester. Az említett 136 polgármester közül 118-an a november 15-i önkormányzati választáson újra indulnak. Az esetek egy részében az összeférhetetlenség ténye már megszűnt.

A 136 nevet tartalmazó listán több mint 30 dél-szlovákiai település polgármestere is megtalálható. Jellemzően kisebb települések független polgármestereiről van szó. Város csak egy akad köztük, Diószeg. Egyébként mindegyik déli régió „képviselteti magát”, a Csallóközből például Nyékvárkony, Albár, Nagymagyar, a Mátyusföldről Vízkelet, Deáki, Virt és Dunaradvány, a Garam-mentéről Nyírágó, Nógrádból és Gömörből Gömörpanyit, Kerekgede, Csucsom, a keletibb régiókból pedig például Zsarnó, Debrőd és Szőlőske.

Eddig mindössze 4 esetben kapott büntetést az ilyen polgármester: Milan Ftáčnik pozsonyi és Jozef Dvonč nyitrai főpolgármester is köztük volt. „Ezek az esetek elhanyagolhatóak, mert ez az arány azt jelenti, hogy nálunk ezt nem büntetik” – hangsúlyozta Šípoš. Néhányan ráadásul a saját cégeikkel kötöttek szerződést. A megszólított polgármesterek legtöbbször azzal védekeztek, hogy nem kapnak fizetést az általuk vezetett cégtől, vagy hogy a cég nem aktív, esetleg hogy tájékoztatták a képviselő-testületet, vagy hogy csupán részmunkaidőben látják el a polgármesteri tisztséget. Mindegyik releváns politikai párt polgármestere szerepel a listán, közölte a TIS – kevesebben vannak köztük a Híd, az SNS és a HZDS polgármesterei, a smeresek viszont dominálnak.

A TIS viszonylag egyszerűen tárta fel az eseteket: a cégjegyzék és a polgármesterek névsorának összevetésével. 2015 tavaszán megismétlik a felmérést. A teljes lista megtalálható a TIS internetes oldalán.

Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »