Ebola-járvány az Egyesült Államokban?

Idén márciusban tört ki Afrikában az azóta több mint négyezer ember életét követelő ebola-járvány. A betegséggel diagnosztizáltak egy férfit szeptember végén egy texasi kórházban, aki október 8-án meghalt. Azóta az őt ápoló két nővérnél is felfedezték a betegséget, közülük az egyik az elmúlt napokban repülővel utazott az Egyesült Államokon belül. Van-e ok pánikra?

Szeptember 26-án egy libériai férfi, Thomas Eric Duncan, aki a családját látogatta meg az USA-ban, lázra panaszkodva felkeresett egy dallasi kórházat. Először hazaküldték, két nap múlva azonban visszament, 29-én pedig diagnosztizálták ebolával. Ő lett az első beteg, akiről Amerikában derült ki, hogy megfertőződött, ettől a naptól kezdve pedig a betegség már nem csak, mint távoli, szegény országok problémája szerepel az amerikai sajtóban, hanem mint lehetséges fenyegetés.

Azóta a helyzet súlyosbodott; Duncan október 8-án meghalt, a napokban pedig két ápolónőről is kiderült, hogy megfertőződtek. Ráadásul az egyik ápolónő repülővel Cleveland-be utazott, amivel nem csak, hogy szabályokat sértett, de az általános pánikhangulatot is fokozta.

A kormányzat és a sajtó is lépten-nyomon arra hívja fel a figyelmet, hogy nincs valódi ok aggodalomra, hiszen a betegség nem terjed sem levegőben, sem vízben, és élelmiszereken keresztül sem az USA-ban. A Washington Post szerint a repülőre szálló nővér miatt sem kaphatta el senki a betegséget, mert ugyan láza már volt, de még nem émelygett és nem is lett rosszul az úton: ahhoz, hogy reális esély legyen a megfertőződésre, a beteg testnedveivel kell kapcsolatba kerülni, ez pedig nem történt meg a repülőn.

Ennek ellenére az amerikaiak nincsenek megnyugodva. A WP által készített felmérés szerint kétharmaduk komolyan aggódik, hogy az Egyesült Államokban is kialakul az ebola-járvány, és több mint negyven százalékuk tart tőle, hogy ő vagy egy családtagja elkapja a vírust. A lap egy fiatal férfit idéz: „attól félek, hogy az ebola bárhová eljuthat. Libériából Texasba került. Gyorsan terjed, bármelyik repülőn rajta lehet.”

Loading

TÉNY: Nem lehet elkapni az ebolát levegőn, vízen, vagy élelmiszereken keresztül. Forrás: whitehouse, Instagram

View on Instagram

Az elnök igyekszik elejét venni a felesleges pániknak: a CNN arról számolt be, hogy Obama lemondta a közelgő félidős választások apropóján tervezett kampányútját, és helyette az ebolával kapcsolatos tájékoztatásra koncentrál. Az elnök bejelentette, hogy a betegséggel szembeni fellépésnek a jelenleginél sokkal „agresszívabbnak” kell lennie. Hozzátette, hogy az ebola nem olyan, mint az influenza, levegőben nem terjed. S hogy nyomatékosítsa, hogy nincs ok pánikra, elmondta, hogy megölelte és puszival köszöntötte az ápolókat abban az atlantai kórházban, ahol korábban sikeresen meggyógyítottak már külföldön megfertőződött ebolás betegeket. „Teljesen biztonságosnak éreztem megölelni őket” – tette hozzá az amerikai elnök.

Altmann Vivien

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »