Tovább nyújtják a nukleáris rétestésztát

Múlt héten az iráni nukleáris delegáció egyik vezető alakja arra utalt, hogy ha a Nyugat és Irán nem tud megegyezni a november 24-én lejáró határidőig a fennmaradó kérdésekben, akkor akár a tárgyalások újbóli meghosszabbítása is elképzelhető.

„Irán és a hatok (E3+3, vagyis az állandó ENSZ Biztonsági Tanács tagok és Németország) nagyon komolyan gondolják, hogy novemberig megoldják a fennmaradó problémákat az egyezménnyel kapcsolatban, de minden elképzelhető, beleértve egy esetleges hosszabbítást is, hogyha nem tudunk megegyezni”, idézi Abbas Araghchi iráni diplomatát az iráni Fars hírügynökség. 

A tárgyalófelek október 14-én találkoznak Bécsben, ahol Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, illetve Javad Zarif iráni külügyminiszter is megjelenik. Hozzájuk John Kerry amerikai külügyminiszter egy nappal később csatlakozik, áll egy EU-közleményben. A tárgyalások előző szeptemberi fordulóján a felek nem kerültek közelebb egy átfogó megállapodáshoz a jelentősebb kérdésekben. 

Irán tagadja a nyugati vádakat, miszerint a nukleáris fegyvereket akarna előállítani, de egyben visszautasította az urán dúsításának beszüntetését is. A tárgyalások célja Irán nukleáris programjának mérséklése cserébe a jelenleg fennálló súlyos szankciók megszüntetéséért. „Irán és a nyugati hatalmak nagyon eltökéltek, hogy megoldást találjanak. Az urándúsítás és a szankciók is terítékre kerülnek majd Bécsben”, idézi Araghchit a Reuters.

Irán urándúsításának mértéke és a szankciók megszüntetésének tempója a két legkényesebb pont a tárgyalófelek között. Bár nyilvánosan mindkét oldal optimista a tárgyalásokkal kapcsolatban, Araghchi kijelentette, hogy ha a mostani bécsi találkozón nem születnek „megfelelő eredmények”, akkor a novemberi határidőt is el fogják mulasztani a felek. 

Néhány elemző szerint egy átfogó megállapodás november 24-ig már szinte elérhetetlen. Bár a tárgyalások tényleg kudarccal zárulhatnak, Mark Fitzpatrick, a Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézetének munkatársa szerint a szankciók és a nukleáris program kiterjesztése helyett a legkedvezőbb lépés a tárgyalások meghosszabbítása lenne.

Irán és a hatok tavaly novemberben Genfben egy átmeneti megállapodás keretein belül július 20-át jelölték ki az átfogó egyezmény határidejének. Ezt egyetértés híján később november 24-ig tolták el. A holnap kezdődő újabb tárgyalásoktól számítva már csak hat hét maradt arra, hogy a kiterjesztett hátáridőig megegyezzen Irán és a hatok.  

Vágner Krisztián

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »