Mexikó: bérgyilkosok ölték meg az egyetemistákat

Bérgyilkosok ismerték be a szeptember 26-ai igualai diáklázadások következtében eltűnt negyvenhárom diák közül tizenhét meggyilkolását. A vasárnap talált tömegsírok többek között az ő holttesteiket is rejthetik. A mexikói kormány szerdán megszólalt a tragédiával kapcsolatban.

Guerrero állam ügyésze, Iñaky Blanco sajtóközleményében elmondta, hogy valószínűleg a Guerreros Unidos elnevezésű helyi bűnszervezet két feltételezett bérgyilkosa vetett véget tizenhét tüntető diák életének. A bérgyilkosok a banda szolgálatában álló helyi rendőrökkel szövetkezve követték el a bűncselekményt. A letartóztatottak azt állították, hogy Iguala közbiztonságért felelős vezetője adta ki a parancsot arra, hogy a diákokat a tömegsírok helyszínére szállítsák. A tüntetők elfogására és megölésére ’El Chucky’, a Guerreros Unidos feltételezett bandafőnöke adott utasítást. Mind a közbiztonságért felelős vezető, mind pedig a polgármester ellen elfogatóparancs van érvényben az eset kapcsán.

A szörnyű tragédiával kapcsolatban a mexikói kormány szerdán adott ki hivatalos közleményt, melyben elmondta, teljes mértékben elítéli az Igualában történteket, az esetet felháborítónak, fájdalmasnak és elfogadhatatlannak tartja.

A kormány ígéretet tett arra, hogy a biztonságért felelős kormányzati intézményeken keresztül részt vesz a történtek tisztázásában, a felelősök felkutatásában és a törvényi keretek szigorú érvényesítésében. További intézkedései között szerepel a Guerrero állam közbiztonsági és igazságszolgáltatási szerveivel való együttműködés.

A hadsereg és a Szövetségi Rendőrség egységein kívül a szervezett bűnözés elleni harcra nemrég létrehozott különítményt, a csendőrséget is kihelyezték Igualaba, feladatuk a térség feletti ellenőrzést átvétele.Jelenleg a csendőrség felelős a város közbiztonságáért, felügyeletet gyakorol a városba vezető belépési pontok felett, illetve járőrözik a polgárok védelméért és a megelőzés érdekében.

A közlemény szerint Mexikó Főügyészsége egy külön testületet állított fel az eset kivizsgálására, valamint találkozott az eltűntek családjaival, és biztosította őket a mexikói kormány teljes támogatásáról a történtek tisztázását illetően. A Bűnügyi Nyomozási Ügynökség igazgatója a helyszínre utazott, hogy az ottani vizsgálatokat vezesse.

Az eddig letartóztatott huszonkét rendőrön kívül további négyet őrizetbe vettek, száztizenhét ellen pedig megbízhatósági eljárás indult. Továbbá a város rendőrségének összes fegyvere lefoglalásra került azzal a céllal, hogy azokat ballisztikai vizsgálatnak vessék alá, valamint ellenőrizzék, hogy szolgálati fegyverekről van-e szó.

A szövetségi hatóság igazságügyi orvosszakértőkkel, valamint további kriminalisztikai specialistákkal erősítette meg testületét, hogy ezzel is hozzájáruljon a nyomozás teljeskörűségéhez. A Nemzetvédelmi Minisztérium, a Tengerészeti Minisztérium, a Szövetségi Rendőrség, valamint a Nemzetbiztonsági és Nyomozási Központ pedig hírszerzési munkálatokat végez a területen.

Az eredményekről és az esettel kapcsolatos további intézkedésekről a mexikói közbiztonsági szervek folyamatosan tájékoztatják a lakosságot. Az eltűntek családtagjai a legújabb fejlemények ellenére továbbra is bíznak abban, hogy hozzátartozóik életben vannak.  

Gumhert Dóra

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »