Rendszeresen hazudott a volt államfő

Ugyan az emberek szerint a szlovákiai politikusok gyakran hazudnak, a vitaműsorokban mondott kijelentéseik többsége viszont rendszerint igaz. Ez derül ki a demagog.sk portál felméréséből, mely során közel 2300 kijelentés igazságalapját vizsgálták. Nem meglepő, hogy a felmérés szerint a legtöbb hazugságot vagy valótlan állítást a volt államfő, Ivan Gašparovič mondta – ez derült ki az Új Szó Online beszámolójából.

Mivel minden politikus minden kijelentését lehetetlenség összegyűjteni, a demagog.sk a vitaműsorokban elhangzott kijelentéséket vette alapul a felmérés kidolgozásához.

Úgy tűnik, a politikusok egyre kevesebbet füllentenek, hiszen míg 2010 szeptembere és 2011 júniusa közt a vizsgált kijelentések 58,7 százaléka volt igaz, addig a következő évadban ez az arány 61,5 százalékra nőtt. A 2013/2014-es évadban ellenőrzött 82 műsorban elhangzott 2286 kijelentés már 67,2 százaléka volt valós állítás.

A felmérés szerint a vitaműsorok 2013–2014-es évadja során leggyakrabban Miroslav Lajčák külügyminiszter mondott igazat, a pártok közül pedig az SaS. A lista másik végén Ivan Gašparovič és Ján Richter szociális ügyi miniszter található, Richter ugyan ritkábban mondott igazat, mint Gašparovič, de a volt köztársasági elnök bizonyíthatóan többet füllentett, többször vezette félre az embereket. Előttük Vladimír Maňka smeres képviselő és Robert Kaliňák belügyminiszter áll, kijelentéseinek csak 56 százaléka igaz.

Fico és Ruanda

Robert Fico kormányfő például egy vitaműsorban azt állította, hogy míg az ukrajnai események iránt főleg geopolitikai érdekek miatt olyan nagy az érdeklődés, addig a Ruandában az 1990-es években lezajlott tömegmészárlások iránt senki sem érdeklődött, a világ némán nézte a mészárlást. Ennek oka Fico szerint az, hogy Ruandában „malárián és szúnyogok kívül semmi más sincs”.

„Minden értelmes ember tudja, hogy Ruandában malárián és szúnyogon kívül találni mást is, ugyanakkor igaza van abban, hogy az Európai Unió vagy az USA számára Ukrajna fontosabb” – állítja a demagog.sk portállal együttműködő Richard Turcsányi. Mint mondta, ehhez hasonló kijelentéseket Fico gyakran használ, pedig korábban a szlovák politikusok körében nagy felháborodást okozott, amikor egy közkedvelt amerikai komikus, Jon Steward Szlovákiáról azt mondta, hogy ebben az országban az államfő bizonyára egy tehén és a fő exporttermékünk dobozokba csomagolt szellentés. Szlovákia amerikai képviselete a kijelentés után levelet küldött a komikusnak, amelyben az állt, hogy Szlovákia legfontosabb exportterméke a Porsche Cayenne és az Audi Q7.

A demagog.sk munkatársa szerint a külügyminisztérium hivatalos holnapja szerint Ruanda elsősorban kávé- és teaexportjáról ismert, évről évre több turista látogat az országba. „Ez alapján elmondható, hogy Fico Ruandáról nem mondott igazat, túlzásokba esett s megsértett más országot ugyanúgy, ahogy a szlovák diplomácia reakciója szerint ezt Stewart tette Szlovákiával” – állítja Turcsányi. A vizsgált kijelentések többsége viszont nagyrészt gazdaságpolitikával volt kapcsolatos, amikor a politikusok bizonyos statisztikai mutatókat, gazdasági növekedésről vagy hanyatlásról szóló adatokat másítottak meg úgy, hogy az épp az ő érvelésüknek feleljen meg a legjobban.

A vitaműsorokban ugyanazok vitáznak

A portál annak is utánajárt, milyen gyakran vitáztak a politikusok és kivel. „Amikor Zlatica Puškárová bejelentette, hogy a Markíza csatornán véget ér a Testre szabva vitaműsora, a lépést azzal magyarázta, hogy a politika már egy kicsit unalmas, ugyanazok a vendégek ismétlődnek hónapról hónapra. Igaza is volt, ugyanis számok igazolják, hogy a hétvégi politikai vitaműsorokra a meghívott vendégek listája politikailag nem a kiegyensúlyozott” – olvasható a demagog.sk jelentésében.

2013 szeptemberétől például Fico 16 alkalommal vett részt vitaműsorban, ebből tízszer egyedül, vitapartner nélkül. A leggyakrabban, pontosan hatszor, a közszolgálati RTVS vitaműsorában vitázott egyedül a műsorvezetővel. Egy műsorban átlagban 33 percet beszélt, csak Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter tudta lekörözni néhány másodperccel.

A második, leggyakrabban vitázó politikus Peter Kažimír pénzügyminiszter, aki 12 alkalommal fogadta el a meghívást, neki mindig volt vitapartnere. Őt követi az SDKÚ elnöke, Pavol Frešo 10 vitaműsorral és a KDH elnöke, Ján Figeľ kilenccel. A leggyakrabban vitázó 15 politikus listáján csak két nő van, Zvolenská 5 műsorral, és Lucia Žitňanská, a Híd képviselője néggyel.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »