A Balkánon is toboroz az Iszlám Állam

Nemcsak Nyugat-Európában, hanem a Balkán országaiban élő muzulmán közösségekben is toboroz embereket az Iszlám Állam (IÁ) és több más dzsihadista terrorszervezet, a térségből már több százan mentek a Közel-Keletre harcolni – írta hétfőn a Süddeutsche Zeitung.

A német lap összeállítása szerint a közel-keleti iszlamista terrorszervezetek legfőbb balkáni bázisa Bosznia-Hercegovia, ahol a jelentős – Bosznia lakosságának 40 százalékát kitevő – muzulmán közösség már a kilencvenes évek elején kapcsolatba került a radikális iszlamizmussal. Akkoriban a világ számos pontjáról érkeztek muzulmánok, hogy támogassák hittestvéreiket a szerbek elleni fegyveres harcban, az utóbbi években pedig iszlamista alapítványok kezdtek kiterjedt tevékenységbe, gyakran szaúd-arábiai pénzügyi forrásokra építve.

A boszniai hírszerzés szerint eddig 340-en távoztak a Közel-Keletre, hogy részt vegyenek a szíriai vagy az iraki harcokban terrorista szervezetek oldalán, és közülük több mint 30-an meghaltak.

A radikális iszlamisták befolyása a gazdasági válság mélyülésével, a munkanélküliség növekedésével párhuzamosan az 1,8 milliós koszovói muzulmán közösségben is egyre erősebb. A koszovói hírszerzés és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) becslése szerint eddig 150-en csatlakoztak az IÁ vagy más dzsihadista szervezet közel-keleti műveleteihez, és több mint 40-en már elestek a harcokban.

Albániában 140, Montenegróban 30, Macedóniában 20 embert toborzott az IÁ és riválisa, a Jabhat al-Nusra csoport a hírszerző szolgálatok értékelése szerint, és az iszlamisták még a túlnyomórészt keresztény lakosságú Szerbiában is feltűntek – írta a Süddeutsche Zeitung.

A térség országaiban a hatósági fellépés mellett a törvények szigorításával reagálnak a dzsihadista szervezetek toborzóinak megjelenésére.  Például Bosznia-Hercegovinában szeptember elején 16 feltételezett iszlamista szélsőségest vettek őrizetbe, és a közelmúltban módosították a büntetőtörvénykönyvet. A megszigorított szabályok szerint tilos a csatlakozás az idegen katonai vagy félkatonai szervezetekhez, és tíz évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók a külföldi hadszíntéren harcoló zsoldosok, míg öt évig terjedő szabadságvesztéssel azok, akik katonai vagy félkatonai osztagokat szerveznek külföldi harcokra, illetve felkészítik, kiképzik az önkénteseket. Négy évre ítélhetők azok, akik nyilvánosan vagy a médián keresztül a külföldi harcokban való részvételt népszerűsítik.

Az IÁ Irakban és Szíriában is jelentős területeket vont ellenőrzése alá. Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció augusztus 8-án Irakban, szeptember végén pedig Szíriában is hadműveletet indított a terrorszervezet ellen, de a légi hadjárat eddig nem tudta megtörni a szélsőségesek előrenyomulását. Az IÁ fegyveresei elől már több mint 150 ezer szíriai kurd menekült Törökországba.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »