Szabadulna vegyi fegyvereitől a líbiai kormány

A líbiai kormány az anarchia és a folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt a Vegyifegyver-tilalmi Szervettől vár segítséget a még meglévő kémiai fegyverek elszállításához és azok megsemmisítéshez. A kormány meg akarja akadályozni, hogy a fegyverek a lázongó törzsek kezére kerüljenek, és el akarja kerülni, hogy Líbia legyen a következő Szíria.

Az egyre romló biztonsági helyzet miatt a líbiai kormány arra kérte a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetet (Organizaion for the Prohibition of Chemical Weapons), hogy dolgozzon ki egy tervet a még az országban lévő 850 tonna – hadi célokra is felhasználható – ipari vegyi anyag tengerentúli elszállítására, írja a Reuters. Az ország nyugati segítséggel megsemmisített már több, használatra is alkalmas vegyi fegyvert és a legveszélyesebb, 1-es kategóriába sorolt toxikus anyagot. Szíriához hasonlóan a mérgező anyagok elszállítása és megsemmisítése lehetne a garancia arra, hogy az egymással harcban álló törzsek ne tudják azokat megszerezni és felhasználni a gyenge közbiztonságot kihasználva.

A mintegy három éve megbuktatott és meggyilkolt diktátor, Moammer Kadhafi halála óta nem sikerült konszolidálni a politikai és biztonsági helyzetet Líbiában. Az államban polgárháború dúl a különböző törzsek és iszlamista csoportok között a Kadhafi által hátrahagyott politikai vákuum betöltéséért és az olajlelőhelyek megszerezésért. Jelenleg az országnak két rivális vezetése van: Tobrukban a nemzetközi közösség által elismert Ábdullah al-Táni miniszterelnök vezette legitim kormány, valamint a Tripolit augusztusban elfoglaló „Miszrát-csoport” által alakított kabinet. 

Korábban különböző vegyifegyver-megsemmisítő üzemek létesítésére és líbiai szakemberek kiképzésre is sor került, azonban a jelenlegi belpolitikai és biztonsági helyzet nem ad lehetőséget arra, hogy a munka zavartalanul folytatódjon.

Líbia 2004 januárjában csatlakozott a Vegyifegyver-tilalmi Szervezethez. Az ország 24,7 tonna mustárgáz, 1390 tonna nyers, prekurzor kémiai anyag, 3563 töltetlen légi bomba és három korábbi vegyifegyvergyár birtoklásáról adott számot. A szervezet honlapja alapján az új líbiai kormány 2011-ben és 2012-ben nyilvánosságra hozta a „korábban nem bevallott vegyi fegyverek” létezését is, amelynek értelmében a teljes mustárgáz készlet 26,3 tonnára tehető. Az említett fegyverek egy része már megsemmisítésre került, azonban a felszámolóüzemben lévő technikai problémák és a súlyosbodó politikai és biztonsági helyzet miatt a teljes megsemmisítés 2016 végi tervezett határidejét nehéz lesz tartani.

Az 1997-es Vegyifegyver-tilalmi Szerződés értelmében minden bevallott vegyi fegyvert a származási országban kell megsemmisíteni. Ez alól kivételt képzett Szíria a polgárháborús helyzet miatt, ahol a vegyi fegyvereket be is vetették a civil lakosság ellen. Tavaly augusztusban Damaszkusz környékén egy szaringáztámadás következtében közel ezer ember, köztük sok gyermek vesztette életét. Egy esetleges külföldi katonai akciótól tartva a damaszkuszi kormány 2013-ban csatlakozott a szervezethez, a vegyi fegyvereket pedig teherhajókkal több nyugat-európai országba szállították megsemmisítésre.

Ahhoz, hogy a szíriai civilek ellen elkövetett vegyifegyver-támadás ne ismétlődhessen meg Líbiában, a nemzetközi közösségnek minél előbb egy kidolgozott tervvel kellene megsegítenie a tobruki kormányt. A Reuters információi szerint a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet munkatársai dolgoznak a líbiai ügyön, azonban a technikai részletekről még nem kívántak nyilatkozni.

Kiss Adrián

Friss hírek