A nyugdíjasokat érintette a legkevésbé a válság

Szlovákiában a nyugdíjasok vészelték át legjobban a gazdasági válság utáni időszakot, és átlagosan a nyugdíjas háztartások rendelkeznek a legmagasabb egy főre jutó bevétellel, derül ki több tanulmányból is.

Martin Barto, a Szlovák Nemzeti Bank korábbi alelnöke, a Sberbank elemzője a statisztikai hivatal adataiból kiindulva állítja, hogy az egy főre jutó nettó bevétel a nyugdíjasok háztartásaiban a legmagasabb. „Az átlagos, háromfős háztartás átlagosan 1080 euró nettó bevétellel rendelkezik” – állítja Barto. – Az egy főre jutó bevételt tekintve a nyugdíjasok háztartásai vannak a legjobb kondícióban, átlagosan 414 euró jut egy főre, ami csaknem kétszer akkora, mint a munkanélküli háztartások esetében.”

A nyugdíjasok háztartásai átlagosan 1,81 fősek, a havi nettó bevételük 749 euró. Ezzel szemben a munkahellyel rendelkező felnőttek háztartásaiban átlagosan 3,41 fő él, a nettó bevételük pedig 1269 euró. Vagyis az egy főre jutó bevétel esetükben is alacsonyabb, mint a nyugdíjas háztartásokban, 372 euró jut egy főre egy hónapban.

Miroslav Bahna, a Szlovák Tudományos Akadémia munkatársa szerint a gazdasági válságot és az azt követő időszakot a nyugdíjasok vészelték át legjobban. „2008 és 2013 között az átlagos öregségi nyugdíj 25 százalékkal emelkedett, miközben az átlagkereset csak 14 százalékkal nőtt” – állítja Bahna egyik elemzésében. A nyugdíjak viszonylag nagy emelkedése mögött a korábban érvényes valorizációs képlet áll, amely az átlagkereset és az infláció figyelembe vételével emelte a járadékokat.

Ugyanakkor a nyugdíjak viszonylag alacsony szinten vannak az átlagbérhez viszonyítva, habár az utóbbi években itt is emelkedés mutatkozik: míg 2008-ban az átlagkereset 44,3 százalékát tették ki, addig 2013-ban már 47,4 százalék volt ez az arány. Ennél valamivel jobb az arány, ha a nettó bérhez mérjük az öregkori járadékot: a kereset 61 százalékát teszi ki az öregkori járadék összege.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »