Visszavonja nehézfegyverzetét az ukrán hadsereg

Ukrajna felkészül arra, hogy visszavonja a nehézfegyverzetét a szeparatisták által uralt keleti területekről, miután a két oldal képviselői szombaton megegyeztek Minszkben egy 30 kilométeres fegyvermentes zóna létrehozásáról. Az egyezmény alapján a harcoló felek 15 kilométerre eltávolítják mindkét oldalon a tüzérségüket és rakétarendszereiket a harci övezetből, valamint a katonai repülőgépeknek tilos lesz az átrepülés a terület felett. Ugyanakkor a harcoló katonák meggyőzése a küzdelem félbehagyásáról problémásnak bizonyulhat, mivel mindkét fél elégedetlenséggel szemléli a megállapodást.

A szerződésre azután került sor, hogy az ukrán parlamentben elfogadtak egy törvényjavaslatot, amely három évre bizonyos fokú autonómiát biztosítana Donyeck és Luhanszk régiók egyes részeinek. A döntést egy ukrán képviselő „kapitulációnak” titulálta, mivel a megállapodás néhány nagyobb lélekszámú, ukrán többségű várost is a lázadók kezén hagyna. Ezzel ellentétben a szeparatisták azért elégedetlenek, mert eredetileg mindkét tartományt teljesen az irányításuk alá kívánták vonni, miközben a jelenlegi állás szerint kevesebb, mint a terület felét tartják ellenőrzésük alatt.

A fegyverszünet egybecseng Porosenkó elnök békekötési terveivel, aki azért is tartja szükségesnek az egyességre jutást, hogy Ukrajna a nyugati támogatást továbbra is magáénak tudhassa. Donyeckben és Luhanszkban már több mint 3000 ember vesztette életét az áprilisban kirobban harcok óta.

Varga Zsófia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »