ENSZ-vizsgálat Szíriában

Az ENSZ részletes vizsgálatot kezdeményezett Szíriában. Ennek célja az, hogy fényt derítsen nem csak a radikális iszlám erők, hanem a szír kormány által elkövetett atrocitásokra is. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által készített jelentésben kegyetlen tényekkel szembesülhetünk.

Az Iszlám Állam militánsai brutális mészárlást rendeztek a civil lakosság körében, katonákat fogtak el, illetve gyerekeket kényszerítettek nyilvános kivégzések végignézésére. Mindezek mellett azonban tény, hogy a polgári áldozatok nagyobb részéért az ENSZ szerint a szír kormány a felelős.

Paulo Sérgio Pinheiro, a Szíriát vizsgáló független nemzetközi bizottság elnöke nem talál megfelelő szavakat arra, hogy a Szíriában elkövetett emberiség ellen elkövetett bűncselekmények súlyosságát kifejezze. Bár leginkább az Iszlám Állam által elkövetett kegyetlenségekre hívta fel a nemzetközi közösség figyelmét, a szír kormányt is felelőssé teszi a szörnyűségekért, példaként említve a sorozatos bombázásokat, amely a civil lakosságot állandó rettegésben tartja.  A vizsgálóbizottság több érintettet is meghallgatott a hiteles tényfeltárás érdekében.

A meghallgatottak között akad olyan személy is, akit korábban a kormány tartott fogva, illetve több, korábban bántalmazott nőt is sikerült meghallgatni, viszont az ő vallomásaik nem nyilvánosak. A dokumentum letölthető az ENSZ Emberi Jogi Tanács hivatalos weboldaláról. 

Frei Gerda

Friss hírek