Juncker odaszólt a választási reformot követelőknek

Jean-Claude Juncker exminiszterelnök attól tart, hogy amennyiben a luxemburgi állampolgársággal nem rendelkezők is szavazhatnának, a nagyhercegségben eluralkodna az idegengyűlölet. A kormány Junckerrel ellentétben referendumot sürget, és minél előbb választójogot biztosítana az országban élő külföldiek számára.

Luxemburg különleges helyzetben lévő ország, hiszen lakosságának körülbelül negyven százaléka külföldi. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy mintegy kétszázezer ember nem rendelkezik luxemburgi állampolgársággal, így szavazati joguk sincs. Ezen a Xavier Bette-vezette kormány sürgősen változtatna, amíg ugyanis ekkora szakadék van a teljes lakosság és a szavazati joggal rendelkezők között, a választási rendszer reprezentativitása erősen megkérdőjelezhető. 

A választási reform gondolata nem újkeletű Luxemburgban, Etienne Schneider miniszterelnök-helyettes már korábban is állást foglalt a módosítások szükségessége mellett, szerinte a leginkább logikus lépés a választójog biztosítása lenne az ország szinte teljes lakossága számára, hiszen olyan emberekről van szó, akik Luxemburgban adóznak, így a döntéshozatalba való bevonásuk elengedhetetlen.

Schneiderrel szemben Juncker, az Európai Bizottság hamarosan hivatalba lépő elnöke nem támogatná a választási reform véghezvitelét. A tizennyolc évig miniszterelnöki pozíciót betöltő politikus kemény kritikával illette a referendumot sürgetőket, mondván hogy nem számolnak egy ilyen horderejű döntés következményeivel: szerinte a reform nyomán a nagyhercegségre eddig nem jellemző xenofóbia teret nyerhet.

A veterán politikus megoldásként könnyítene a luxemburgi állampolgárság megszerzésének módján, hiszen a kettős állampolgárok rendelkeznek politikai jogokkal a miniállamban, ugyanakkor többek szerint ez nem a legkézenfekvőbb megoldás. Korábban Jean Lichtfous, egy bevándorlókkal foglalkozó luxemburgi szervezet (ASTI) szóvivője úgy fogalmazott, hogy a kérdésnek ez a fajta rendezése olyan, mintha valaki parkolóhelyet szeretne vásárolni, de ehhez házat is kellene vennie.

Juncker egyelőre a Keresztényszociális Néppárt frakcióvezetői pozícióját tölti be, ugyanakkor november elsejétől az újonnan megalakuló Európai Bizottság elnöke. Távozása kapcsán többek kritikával illeték a politikust, hogy miért foglalkozik luxemburgi belügyekkel, amikor fél lábbal már Brüsszelben ténykedik. 

Tamara Judi

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »