Hullanak a fejek az oktatási tárcánál

Seregnyi magas beosztású hivatalnok távozik az oktatási minisztériumból, egy részük önként mondott fel. Peter Pellegrini korábban arról beszélt, hogy elődei gyakran azért nem tudtak megvalósítani egy-egy elképzelést, mert hátráltatták őket a tárca tisztviselői. 

Az új miniszter döntése értelmében távozott például a miniszteri hivatal vezetője, Katarína Andrassyová, utódja Patrik Kraupse. Leváltották Michal Kaliňákot, a sajtóosztály igazgatóját is, őt Martin Dorčák váltja. Dorčák korábban a SITA, majd a TASR hírügynökség szerkesztője és projektvezetője volt. Kaliňák egyébként továbbra is a tárcánál dolgozik. A szóvivői feladatokat viszont már nem ő látja el, hanem Beáta Dupaľová Ksenzsighová, a JOJ televízió korábbi szerkesztője. „A miniszter saját csapatot épít” – jegyezte meg a személyi változások kapcsán az új szóvivő. A protokollért augusztus 15-től Romana Weilová felel, elődje, Štefan Komjatý önként távozott a posztjáról. Szeptember 2-i hatállyal Pellegrini leváltotta Zdenko Krajčírt, a regionális oktatásért felelős főosztály igazgatóját. Ő volt az, aki tavaly a szlovák óvodát hiányoló nyékvárkonyi szülők ügyében levelet írt a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának, kérve az önkormányzatokat, hogy segítsenek lehetőséget találni az államnyelvű oktatásra azokon a településeken, ahol erre nincs lehetőség. Krajčír posztjára megbízottként Roman Galan került. Vladimír Belovič az európai ügyekért, nemzetközi kapcsolatokért és az időskori tanulásért felelős főosztályt vezette, utódja az átszervezett egység élén Bibiana Lazarová lett. A belső ügyekért felelős főosztály vezetője, Martin Liščinský szintén önként mondott fel, Matúš Šutaj-Eštok lett az utódja. A miniszter még augusztusban elküldte Marián Kostolányit, az uniós alapokért felelős ügynökség (ASFEU) igazgatóját. Az indok: Pellegrini szerint nem merítjük elfogadható mértékben az uniós forrásokat (mindössze 60 százalékban), és további hibákat is talált.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »