Közelgő elnökválasztás és korrupciós botrány Brazíliában

A Petrobras körüli korrupciós botrány tovább csökkentheti Dilma Rousseff brazil elnök népszerűségét, s ez a választási eredményekre is kihathat.

A brazil elnökválasztások első fordulóját október 5-én tartják. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi elnök, Dilma Rousseff népszerűsége az utóbbi időben jelentősen csökkent, többek között a brazil válogatott labdarúgó-világbajnokságon való rossz szereplése és a gazdasági mutatók romlása miatt.

Eközben ellenfele, Marina Silva, korábbi Környezetvédelmi miniszter népszerűsége egyre nő. Silva a Brazil Szocialista Párt (PSB) új elnökjelöltje, miután Eduardo Campos, korábbi jelölt augusztusban egy repülőgép balesetben életét vesztette. A választási előrejelzések szerint az első fordulót Rousseff nyeri, a második körben viszont valószínűleg alulmarad. A PSB választási győzelme jelentős politikai váltást jelentene, hiszen megtörne a Brazil Munkáspárt tizenkét éve tartó kormányzása.

Eközben szombaton a brazil nemzeti olajvállalat, a Petrobras korábbi, jelenleg börtönbüntetését töltő ügyvezető igazgatója több mint negyven politikust és közalkalmazottat vádolt meg pénzmosással és korrupcióban való részvétellel. A vádak tovább ronthatják Dilma Rousseff népszerűségi mutatóját, hiszen a Petrobras piaci értékének felét vesztette el, valamint a világ egyik legeladósodottabb olajvállalatává vált a politikus elnökségének elmúlt három évében. 

Gumhert Dóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »