Amnesty International: mindkét fél háborús bűncselekményeket követett el

Az ukrán milíciákat és az oroszbarát szeparatista erőket egyaránt háborús bűncselekményekért terheli felelősség – közölte vasárnap Londonban kiadott helyzetértékelésében az Amnesty International.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezetének jelentése szerint az ukrajnai konfliktusban részes mindegyik oldal teljes közönyt tanúsít a polgári lakosság élete iránt, és durván megsérti a nemzetközi jog előírta kötelezettségeket.

Az Amnesty International helyszíni tényfeltáró csoportjai által megszólaltatott ukrán civil menekültek arról számoltak be, hogy az ukrán kormányerők számos helyen lakott térségeket vettek heves tüzérségi tűz alá. A szervezet által dokumentált egybehangzó beszámolók arra vallanak, hogy az ukrán erők válogatás nélkül lőtték e lakónegyedeket, és ez háborús bűncselekménnyel érhet fel – áll a jelentésben.

A tanúvallomások szerint oroszbarát szakadár fegyveresek ugyanakkor emberrablásokat, kínzásokat, gyilkosságokat követtek el. Szlovjanszki lakosok az Amnesty International képviselőinek például elmondták, hogy szeparatista fegyveresek elraboltak egy helyi lelkészt két fiával és egyházközösségének két tagjával együtt, és 50 ezer dollár váltságdíjat követeltek elengedésükért. Mire azonban a helyi közösségnek sikerült összegyűjtenie az összeget, mindegyik túszt meggyilkolták – idézi az emberi jogi szervezet a szakértői által dokumentált beszámolókat.

Az Amnesty International hiteles jelentéseket kapott arról is, hogy az ukrán reguláris erők mellett tevékenykedő önkéntes zászlóaljak szintén emberrablásokat, tettlegességeket követtek el.

Az Amnesty International felszólítja az ukrán hatóságokat a nemzetközi humanitárius jogszabályok súlyos megsértéséről szóló beszámolók hatékony kivizsgálására, és a háborús bűncselekményekért felelősségre vonható személyek bíróság elé állítására. A hadsereg parancsnoki beosztású tisztjei és civil egységek vezetői ellen is büntetőeljárást lehet kezdeményezni, ha tudtak, vagy tudniuk kellett volna e bűncselekményekről, de nem tettek semmit megakadályozásukra és a felelősök megbüntetésére – áll az emberi jogi szervezet vasárnapi felhívásában.

A jelentés szerint az Amnesty International által összegyűjtött bizonyítékokból ugyanakkor az is kitűnik, hogy Oroszország tüzeli az ukrajnai konfliktust közvetlen beavatkozással és a kelet-ukrajnai szeparatisták támogatásával. Az oroszbarát felkelő erők alaposan gyanúsíthatók az emberi jogok durva megsértésével, és Oroszországnak le kell állítania az e csoportokhoz folyamatosan érkező fegyverszállítmányokat – áll az Amnesty International jelentésében.

Egy ukrán szakértő szerint a szakadárok nem tartják be a tűzszünetet

Dmitro Timcsuk, a kelet-ukrajnai helyzetet figyelemmel kísérő katonapolitikai szakértő szerint a minszki tűzszüneti megállapodás ellenére a Moszkva-barát kelet-ukrajnai szakadárok és az orosz katonák folytatják az ukrán hadsereg állásai elleni támadásokat, a szeparatisták egyik vezetője viszont az ukrán hadsereget vádolja provokációkkal.

Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője szervezetének Facebook-oldalán arról tájékoztatott vasárnap reggel, hogy az ukrán hadsereg szigorúan betartja a Minszkben pénteken tető alá hozott tűzszüneti megállapodást, a katonák kizárólag akkor nyitnak tüzet, ha megtámadják őket.

A katonai szakértő szerint szombat este támadás érte az ukrán katonákat Sztanicja Luhanszka, Donecke, Zolota és Debaljceve településeknél. Donecke közelében aknavetőkkel lőtték az ukrán hadsereg állásait. Timcsuk megerősítette a szombat este megjelent híreket, amelyek szerint az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol közelében is támadás érte az ukrán katonákat és a polgári létesítményeket. Az UNIAN hírügynökség szerint Timcsuk jelentésében további öt olyan települést említ, amely közelében tűzet nyitottak az ukrán fegyveres erők tagjaira.

Andrij Purgin, a szakadárok által önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” miniszterelnök-helyettese ugyanakkor azt mondta vasárnap a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a felkelők nem használják és nem is fogják használni fegyvereiket, és a provokációk ellenére szigorúan tartják magukat a minszki tűzszüneti megállapodáshoz. Purgin nem részletezte, hogy milyen provokációk érik a szakadárokat. Leszögezte azonban, hogy a donyecki köztársaság vezetői és polgárai biztosak abban: céljaik békés úton, tárgyalóasztalnál is elérhetők.

Az orosz média arról is hírt adott vasárnap reggel, hogy a donyecki és a luhanszki „népköztársaság” vezetői a tűzszünet betartásának ellenőrzésére szólították az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ). Azt várják az EBESZ-től, hogy elfogulatlanul végezze a megállapodás ellenőrzését és az ukrajnai helyzet megfigyelését.

„Rendkívüli fontosnak tartjuk azt, hogy elérjük a vérontás befejezését és megelőzzük a humanitárius katasztrófát a délkeleti régiókban” – áll Olekszandr Zaharcsenko donyecki és Ihor Plotnickij luhanszki „miniszterelnök” közös közleményében.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »