Irántól vár segítséget Aszad

Irántól vár segítséget Szíria újjáépítésére Bassár el-Aszad elnök. A rekonstrukció egyes becslések szerint 40 billió forintra rúg majd.

Mohamed Dzsihád al-Laham, a szíriai Népi Gyűlés szóvivője csütörtökön találkozott Szíriában Rosztam Qaszemivel, az Iráni-Szíriai Gazdasági Kapcsolatok Fejlesztési Bizottságának vezetőjével. Laham a találkozó után kiemelte a szíriai-iráni kapcsolatok stratégiai szerepét a térség biztonságának és stabilitásának megőrzésében, valamint az ott élő népek érdekeinek védelmében. 

A szóvivő megköszönte Iránnak, hogy kiáll Szíria mellett abban a „terrorista háborúban, amelyet arab és nyugati országok vezetnek ellene”, olvasható a SANA állami hírügynökség portálján. 

Qaszemivel, valamint az őt kísérő delegációval szerdán Bassár el-Aszad szíriai elnök is találkozott, és a szír nép nevében köszönetét fejezte ki az iráni állam felé annak az ország újjáépítésében nyújtott nagylelkű segítségéért. Megerősítette továbbá, hogy Szíria erősen elkötelezett a két ország közötti gazdasági együttműködés és koordináció szorosabbra fűzésében. 

Qaszemi Irán részéről is megerősítette az elköteleződést, továbbá kijelentette, hogy kész szakmai segítséget nyújtani Szíria újjáépítésére. Ez persze nem meglepő annak tudatában, hogy Irán Szíria legfőbb szövetségesévé lépett elő az országban dúló háború során. 

Az ország újjáépítése egyes becslések szerint körülbelül 165 milliárd dollárba, azaz mintegy 40 billió forintba fog kerülni. A rekonstrukció Aszad prioritásai között szerepel, ennek pedig az újonnan alakult szír kormány előtt is hangot adott.

Lorencsics Emese

Friss hírek