Újabb törvénymódosítások várhatók a közoktatásban

Idén is hozzávetőleg annyi magyar elsőssel kezdődik az iskolaév, mint az elmúlt esztendőkben. A kisiskolákat veszélyeztető törvény hatályba lépése miatt a következő év kulcsfontosságú a magyar iskolák számára.

Ma 702 ezer alap- és középiskolás diák kezdi meg a tanévet Szlovákiában, köztük 54 174 kiselsős. A magyar pedagógus-szövetség (SZMPSZ) adatai szerint kb. 3500 magyar kiselsőse van a magyar iskoláknak. A Rákóczi Szövetség azt közölte, hogy összesen 3550 magyar kiselsőst részesít iskolakezdési ösztöndíjban. Hiába a rengeteg statisztikai adat, szinte lehetetlen megállapítani, hogy pontosan hány elsős ül be a padokba. Az SZMPSZ tavasszal a beíratottak számát kutatja,áma gyerekek egy része nem megy iskolába (halasztanak egy évet), illetve olyan tanulók is megkezdik az iskolát, akiket csak a beíratkozási időszak befejezése után írattak be. Az oktatási minisztérium háttérintézményei rögzítik az iskolák tanulói létszámát (az adatokat késő ősszel hozzák nyilvánosságra), ám ezekben a statisztikákban a szlovák–magyar közös igazgatású intézmények esetében (tíz magyarra egy közös igazgatású jut) nem lehet meghatározni, hányan járnak magyar osztályokba. Ráadásul a beíratottak és az iskolakezdők statisztikája az évismétlők miatt sem fedi egymást.  Egyébként az összes adat azt mutatja, hogy az utóbbi években statisztikailag nem csökkent a magyar kiselsősök száma. Ennek két oka lehet: egyrészt az utóbbi évtizedben nőtt a születések száma, a „baby boom” hullámok pedig hat évvel később mutatkoznak meg az iskolákban. Másrészt a Magyarországról érkező beiratkozási támogatások miatt nőhetett a magyar iskolába íratott roma gyerekek száma és aránya.  A viszonylag biztató beiratkozási adatok ellenére a következő hónapok kulcsfontosságúak lesznek a honi magyar oktatásügy szempontjából. A magyar intézmények túlnyomó többsége ugyanis kisiskolának számít, viszonylag kevés tanulóval, így a tavaly decemberben elfogadott új közoktatási törvény alapján veszélybe kerülhet: bezárás vagy összevonás fenyegeti. Emiatt külön tétje is van most a novemberi önkormányzati választásnak.  Az iskolákat és a tanulókat a ma kezdődő tanévben több újdonság is várja, ráadásul az új miniszter több törvénymódosítást ígér karácsonyig.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »