Egyre kevesebben élnek mélyszegénységben Latin-Amerikában

Az elmúlt években a latin-amerikai térségben csökkent a szegénységben élők száma, a sebezhető népesség aránya azonban továbbra is jelentős.

Az ENSZ 2014-es Emberi Fejlettségi Jelentése szerint 2000-ben a latin-amerikai lakosság 41,7, míg 2012-ben már csupán 25,3 százaléka élt mélyszegénységben. A nélkülözők számának csökkenése egyes országokban – például Venezuelában vagy Kolumbiában – az elmúlt 10 év gazdasági növekedésének köszönhető, Mexikóban vagy Salvadorban viszont az újraelosztási politikák segítették elő a társadalmi felemelkedést. A térségben 81,6 millió fővel bővült a középosztály, kis mértékben, de nőtt azok száma is, akiknek napi jövedelme meghaladja az 50 dollárt.

Az adatok azonban arra is felhívják a figyelmet, hogy a régióban nőtt a szegény réteg és a középosztály között elhelyezkedő sebezhető népesség aránya. A kategóriába tartozók valamilyen krízis vagy szerencsétlenség hatására visszasüllyednének a szegénységbe. Számuk 2012-re elérte a 199,7 millió főt, amely a latin-amerikai lakosság több mint harmadát (37,8%) jelenti.

A szegénységben élők száma Bolíviában csökkent a legnagyobb mértékben (-32,2%), azonban a latin-amerikai országok közül itt nőtt leginkább a sebezhető népesség aránya (16,9%). A középosztály pedig Peruban bővült a legnagyobb mértékben (19,1%). 

Gumhert Dóra

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »