WHO az eboláról: hátravan még a robbanás

Hatszorosára nőhet az ebolás betegek száma – közölte az Egészségügyi Világszervezet csütörtökön. A WHO terve, hogy 6-9 hónapon belül megszünteti a járvány terjedését.

Akár a 20 ezret is meghaladhatja az ebolavírussal fertőzöttek száma a járvány során, ami mintegy hatszorosa a jelenleg regisztrált megbetegedéseknek – jelentette be csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A WHO stratégiát dolgozott ki a nyugat-afrikai országokban pusztító, a legújabb adatok szerint már 1552 áldozatot követelő járvány megfékezésére, amelyet csütörtökön hozott nyilvánosságra Genfben.

A szervezet fő célja, hogy három hónapon belül megállítsa a vírus átterjedését új területekre, valamint hat-kilenc hónapon belül teljesen meg akarja szüntetni a járvány terjedését. A WHO közölte: a megbetegedések tényleges száma akár duplája vagy négyszerese is lehet a jelenleg nyilvántartottnak az ebolával erőteljesen fertőzött területeken.

Különös figyelmet kell fordítani azokra a területekre, ahol a leggyorsabb a vírus terjedése, ilyenek a nagyobb városok, kikötők – hangsúlyozta a szervezet, hozzátéve: a vírus továbbra is terjed számos településen, és a lakosokon kívül eddig példa nélküli számban estek áldozatául egészségügyi dolgozók is.

Az ENSZ szeptember végére ígért átfogó tervet, amely többek között az élelmiszerbiztonság, a vízellátás, a közegészségügy, az oktatás egyre sürgetőbb problémáinak kezelését célozza majd. A jelenlegi a legsúlyosabb járvány az ebolavírus közel negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A betegség mostani terjedése februárban Guineában kezdődött. A vérrel és más testnedvekkel terjedő járvány azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt.

A betegség tünetei közé tartozik a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az ebolavírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »