Mobil, e-mail, internetes beszélgetés: mindent tudott az NSA

A Google keresőmotorhoz hasonló programot fejlesztett az NSA, hogy azon keresztül juttassa el az összegyűjtött adatokat az amerikai kormányzati ügynökségekkel – írja egy amerikai lap.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) a Google keresőmotorhoz hasonló programot fejlesztett ki, hogy titokban megossza kéttucatnyi amerikai kormányzati ügynökséggel több mint 850 milliárd adatát telefonhívásokról, e-mailekről, mobilhívásokról és internetes csevegésekről – derült ki a The Intercept című amerikai online hírportál birtokába jutott titkos dokumentumokból.

Ezek a dokumentumok szolgáltatnak a portál szerint első ízben határozott bizonyítékkal arra nézve, hogy az NSA – amelynek kiterjedt adatgyűjtési gyakorlatát a kormány a terrorizmus elleni harccal indokolta – évek óta közvetlenül hozzáférhetőséget biztosít hatalmas adatbázisához a bűnüldöző hatóságoknak.

Az Intercept jogi szakértői megdöbbentőnek nevezték, hogy a bűnüldöző szervek milyen kiterjedt módon felhasználhatják az NSA adatállományát belföldi, a terrorizmushoz nem kötődő ügyekben.

Az ICREACH nevű kereső a hozzáféréssel rendelkező hatóságok felhasználóinak egy egyszerű, a Google-hoz hasonló keresőfelületet kínál fel, amelyen keresztül 850 milliárd adatfájlhoz férhetnek hozzá. Nem csupán külföldiek, hanem amerikai állampolgárok magánbeszélgetéseivel kapcsolatos adatok lelhetőek fel az NSA adatbázisában, olyan személyeké is, akik semmilyen törvénysértést nem követtek el.

Az Intercept által kiszivárogtatott dokumentum a 2010-es állapotokat térképezte fel, akkoriban 23 amerikai hatóság férhetett hozzá az ICREACH programhoz, többek között a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA), a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), a Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA) vagy például az amerikai kábítószer-ellenes ügynökség (DEA). Az Intercept által megszerzett titkos dokumentumokból az derül ki, hogy az ICREACH legaktívabb felhasználója az FBI és a DEA volt.

Jeffrey Anchukaitis, az amerikai hírszerző ügynökségek munkáját koordináló hivatal, az Office of the Director of National Intelligence (ODNI) szóvivője a The Intercept megkeresésére úgy nyilatkozott, hogy az információ-megosztás 2001. szeptember 11. után a hírszerzés elsődleges feladatává vált, és annak a törekvésnek a részévé, hogy megakadályozzák az értékes információk egyetlen irodában vagy ügynökségnél történő „felhalmozódását”.

Az amerikai titkosszolgálatokat a szeptember 11-i terrortámadások után sokat bírálták amiatt, hogy rosszul működött az egyes hatóságok közötti információáramlás. Az Intercept híroldalt Glenn Greenwald amerikai újságíró alapította februárban, és elsősorban az Edward Snowden amerikai informatikus által kiszivárogtatott dokumentumok tartalmát teszi közzé. Az NSA által kifejlesztett keresőmotorról szóló információk ugyancsak Snowdentől származnak.   

MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »