Világbank: A közszférából évente 30 ezer dolgozót kell elbocsátani

Az elkövetkező három évben a szerbiai költségvetési hiányt a jelenlegi 7-ről 2,5 százalékra kell csökkenteni, jelentette ki Lazar Šestović, a Világbank vezető közgazdásza, megjegyezve, ahhoz, hogy ez megvalósítató legyen, a jelzett időszakban a közszférában dolgozók közül évente 30 ezret kell elbocsátani.

Az állami alkalmazottak száma 800 ezer, miközben az össz foglalkoztatottak száma 1,7 millió, mutatott rá Šestović, hozzátéve, ezek az arányok nem természetesek, de nem is fenntarthatók. Mindehhez – tette hozzá – a közszférában sokan vannak azok, akik több helyen is felveszik a fizetést.

A bejelentett bér- és nyugdíjcsökkentéssel kapcsolatban Šestović elmondta, nem tudja, milyen tervet készít a szerbiai pénzügyminisztérium, de – mint kiemelte – a Világbank ajánlása az, hogy a nyugdíjak csökkentését hagyják a reformok végére, mert egyéb területeken is megvan a mozgástér, s elérhető a költségvetési hiány csökkentése.

A nyugdíjakat csökkenteni a legkönnyebb, véli a szakember, de mindenek előtt a közszférában kell csökkenteni a kereseteket, mégpedig nem lineárisan. Šestović szerint előbb az állami közvállalatok és az átalakítás előtt álló vállalatok támogatását kellene csökkenteni, hiszen ez éves szinten mintegy 1 milliárd eurót emészt fel. Amíg pedig ez így van, a magánszektor sem működhet jól, szögezte le Šestović a Blicnek nyilatkozva.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »