Dél-Korea: Középpontban a biztonság és a stabilitás

Bob Work, amerikai védelmi miniszterhelyettes körútjának dél-koreai állomásán az észak-koreai helyzet került a megbeszélések középpontjába. A látogatás során Work találkozott Dél-Korea új védelmi miniszterével (Han Min Ku-val), valamint a régivel (Kim Kvan Dzsin-nel) is, akit a dél-koreai elnöki kabinetbe helyeztek át, mint védelmi tanácsadót.

A védelmi miniszterhelyettesi látogatás egyik állomása egy hadgyakorlat megtekintése volt. 1976 óta rendezik meg a dél-koreai valamint az amerikai haderők részvételével, és egy esetleges észak-koreai támadás elhárítására irányul. A gyakorlat során a legfejlettebb elektronikai, és technológiai fejlesztések is bemutatásra kerülnek. Ezt azonban Észak-Korea nem nézi jó szemmel, agresszióként tekint rá.

A tárgyalásokon az észak-koreai helyzet kiemelt fontosságot töltött be, ugyanis Észak-Korea provokatív fellépése (tüzérségi akciók a Sárga-tengeren, pilóta nélküli repülők lépik át a két ország határát) nagyban befolyásolja a Koreai-félsziget békéjét és biztonságát. Ez az egész térség stabilitására is hatással van. Ezért tartják fontosnak az érintett felek a költségmegosztáson és együttműködésen alapuló közös fellépés szükségességét.

A Japán, Dél-Korea és az Amerikai Egyesült Államok részvételével létrejött háromoldalú együttműködés is napirendre került a dél-koreai látogatás során. Az együttműködés keretében a három ország egyezteti álláspontját az észak-koreai helyzetről, különös tekintettel a nukleáris felügyelet megteremtésére, valamint az esetleges leszerelés lehetőségeire. A biztonságpolitikai kérdéseken túl ez a fórum lehetőséget teremt a csendes-óceáni szabadkereskedelmi együttműködéssel kapcsolatos elképzelések megtárgyalására is.

Gregovszki Judit

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »