Irakban terrortámadásokkal válaszoltak a mecsetben történt vérengzésre

Irakban két öngyilkos merénylő szombaton megölt legalább 17 embert, láthatóan válaszul arra, hogy síita terroristák előző nap vérengzést rendeztek egy szunnita mecsetben.

A hatóságok beszámolói szerint Bagdadban egy merénylő belevezette robbanóanyaggal megrakott gépkocsiját a hírszerzés központjának a kapujába, s megölt 8-11 embert. Tikrít városban egy hasonlóan felszerelt katonai jármű, egy amerikai Humwee rohant bele kormánykatonák és síita milicisták gyűlésébe; ott kilencen vesztették életüket.

Pénteken Dijála tartomány egyik falujában síita milicisták törtek rá egy mecsetben imádkozó szunnita hívőkre, és agyonlőttek közülük 68-at és sokat megsebesítettek. A merényletek a kormányalakítási tárgyalások kellős közepén történtek, amelyeknek az egyik fő célja a hatalom megosztása a felekezetek között, és kihúzni ezzel a talajt a vallási szélsőségesek, így a gyorsan előretörő Iszlám Állam alól. A szinte reménytelenül nehéz feladat megoldása Haider al-Ábádi kormányalakítással megbízott síita politikusra vár.

A merényletre válaszul két fontos szunnita politikai tömörülés felfüggesztette a részvételét a tárgyalásokban, amíg a tetteseket el nem fogják.

A mecsetben történt vérengzés veszélybe sodorta a koalíciós tárgyalások sikerét

Két iraki szunnita párt bejelentette, hogy nem vesz részt a kormányalakítási tárgyalásokban amiatt, hogy pénteken síita fegyveresek csaknem hetven imádkozó szunnitát öltek meg egy falu mecsetjében.

Habár egyelőre nem tudni pontosan, hogy kik voltak az elkövetők, a Szalím el-Dzsabúri parlamenti elnök, illetve a Szaleh al-Mutlak miniszterelnök-helyettes nevével fémjelzett két befolyásos szunnita politikai tömörülés bejelentette, hogy nem vesz részt a kormánykoalíciós tárgyalásokban. Felszólították Núri al-Máliki leköszönő miniszterelnököt és a legfőbb síita parlamenti tömböt, hogy 48 órán belül „adják ki” a vérengzés elkövetőit, és kárpótolják az áldozatok családtagjait, ha azt akarják, hogy folytatódjanak a kormányalakítási tárgyalások és megalakuljon a kabinet.

A két szunnita párt döntését Dzsabúri és Mutlak is támogatásáról biztosította.

Síita fegyveresek pénteken berontottak egy mecsetbe Irakban, tüzet nyitottak a bent imádkozó szunnitákra és agyonlőttek legalább 68-at. A vérengzés Bagdadtól 120 kilométerre északkeletre történt Imám Uaisz faluban. A támadásban 35 ember megsebesült. A falu a kormányerők kezén van, ám környékét az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista szervezet uralja. A szervezet harcosainak többsége az iszlám szunnita ágának tanításait vallja.

Fuád Maszúm államfő augusztus 11-én adott kormányalakítási megbízást az iraki parlament síita elnökhelyettesének, Haider al-Ábádinak. Azóta folynak a kormányalakítási tárgyalások, és a Nyugat szorgalmazza, hogy Ábádi fogja egységben az irakiakat, olyan kabinetet alakítson, amelyben helyet kap minden jelentős politikai erő, régió és vallási felekezet képviselője, és szembe tud szállni az Iszlám Állam jelentette veszéllyel.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »