Az ukrán elnök már a Fehér Házzal egyeztet

Petro Porosenko ukrán elnök Barack Obamával folytatott telefonon megbeszélést hétfőn, azt követően, hogy Moszkva bejelentette: “humanitárius konvojt” indít Kelet-Ukrajnába.

Porosenko sajtótitkára, Szvjatoszlav Ceholko az ukrán-amerikai államfői megbeszélésről azt írta Facebook-oldalán: Obama támogatta Porosenko azon kezdeményezését, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának égisze alatt nemzetközi, azaz európai uniós, német, orosz és más külföldi partnerek részvételével jöjjön létre humanitárius misszió, amely segítséget nyújt a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk városának. A település nagy részén már több mint egy hete nincs áram- és vízellátás, fogynak az élelmiszer- és a gyógyszerkészletek.

Korábban José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is biztosította Porosenko elnököt afelől, hogy az unió támogat egy olyan nemzetközi segítségnyújtást Ukrajnának, amely a nemzetközi normák betartása mellett valósul meg.

Orosz és ukrán médiajelentések eközben a Kreml sajtószolgálatára hivatkozva arról számoltak be, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő Barrosóval folytatott hétfői telefonbeszélgetésekor tájékoztatta az uniós vezetőt: Oroszország “a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának képviselőivel közösen humanitárius konvojt” indít Ukrajnába.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt megelőzően azt állította, hogy Moszkva megállapodott Kijevvel a humanitárius misszióról. Kijevben ezt még nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Sajtójelentések szerint Lavrov ugyanakkor arra a kérésre, hogy pontosítsa: az általa bejelentett misszió kizárólag orosz lesz-e, igenlő választ adott.

Kijevben továbbra is tartanak attól, hogy az orosz hadsereg humanitárius segítségnyújtás ürügyén benyomul Kelet-Ukrajnába.

Az ukrán elnök a múlt hétvégén jelentette ki, hogy Kijev kész elfogadni humanitárius segítséget, de csak akkor, ha az egy nemzetközi misszió lesz, kizárólag ukrán katonai kísérettel, és ha az ukrán határőrség által ellenőrzött átkelőhelyeken halad át.

Közben az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) arra kérte a harcok sújtotta kelet-ukrajnai településeken maradt lakosokat, hogy vonuljanak óvóhelyre, vigyenek magukkal elegendő élelmiszert, ivóvizet és gyógyszereket.

MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »