Az ukrán elnök már a Fehér Házzal egyeztet

Petro Porosenko ukrán elnök Barack Obamával folytatott telefonon megbeszélést hétfőn, azt követően, hogy Moszkva bejelentette: „humanitárius konvojt” indít Kelet-Ukrajnába.

Porosenko sajtótitkára, Szvjatoszlav Ceholko az ukrán-amerikai államfői megbeszélésről azt írta Facebook-oldalán: Obama támogatta Porosenko azon kezdeményezését, hogy a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának égisze alatt nemzetközi, azaz európai uniós, német, orosz és más külföldi partnerek részvételével jöjjön létre humanitárius misszió, amely segítséget nyújt a harcok sújtotta kelet-ukrajnai Luhanszk városának. A település nagy részén már több mint egy hete nincs áram- és vízellátás, fogynak az élelmiszer- és a gyógyszerkészletek.

Korábban José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is biztosította Porosenko elnököt afelől, hogy az unió támogat egy olyan nemzetközi segítségnyújtást Ukrajnának, amely a nemzetközi normák betartása mellett valósul meg.

Orosz és ukrán médiajelentések eközben a Kreml sajtószolgálatára hivatkozva arról számoltak be, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő Barrosóval folytatott hétfői telefonbeszélgetésekor tájékoztatta az uniós vezetőt: Oroszország „a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának képviselőivel közösen humanitárius konvojt” indít Ukrajnába.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ezt megelőzően azt állította, hogy Moszkva megállapodott Kijevvel a humanitárius misszióról. Kijevben ezt még nem erősítették meg, de nem is cáfolták. Sajtójelentések szerint Lavrov ugyanakkor arra a kérésre, hogy pontosítsa: az általa bejelentett misszió kizárólag orosz lesz-e, igenlő választ adott.

Kijevben továbbra is tartanak attól, hogy az orosz hadsereg humanitárius segítségnyújtás ürügyén benyomul Kelet-Ukrajnába.

Az ukrán elnök a múlt hétvégén jelentette ki, hogy Kijev kész elfogadni humanitárius segítséget, de csak akkor, ha az egy nemzetközi misszió lesz, kizárólag ukrán katonai kísérettel, és ha az ukrán határőrség által ellenőrzött átkelőhelyeken halad át.

Közben az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) arra kérte a harcok sújtotta kelet-ukrajnai településeken maradt lakosokat, hogy vonuljanak óvóhelyre, vigyenek magukkal elegendő élelmiszert, ivóvizet és gyógyszereket.

MTI

Friss hírek