Csendes lázadás a miniszterelnök ellen a saját pártjában

Egyre nagyobb ellenállással kell szembesülnie saját pártján belül Aleksandar Vučić kormányfőnek, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnökének, amiért nem teljesíti a párttagoknak az állami funkciók betöltésére vonatkozó vágyait

A Blic napilap értesülése szerint Vučić azzal érvel, hogy őt a polgárok, és nem pedig a pártkáderek érdekében történő munkára választották meg.

A Blic azt írja, az egyre fokozódó elégedetlenség leginkább a párt főbizottságában érzékelhető, fő oka pedig azt, hogy Vučić nem helyezi őket azokra az állami funkciókra, amelyekre vágynak.

„Csak ezen a hétvégén több tucat SMS üzenetet kapott a párt tisztségviselőitől, akik az egyes helyi bizottságok feloszlatása miatt panaszkodnak, továbbá amiatt, hogy nem bízták meg őket bizonyos tisztségekkel a helyi önkormányzatokban, holott ők ezt kérték vagy legalábbis remélték a párt választási győzelmét követően” – fejti ki a Blic Vučić egyik legközelebbi munkatársára hivatkozva forrásként.

Az SNS tisztségviselőinek egy másik csoportja a közvállaltokban történt legutóbbi leváltások, illetve a már bejelentett újabb változások miatt lázong.

„Ha Vučić csak a Lastában egy nap alatt a főbizottság négy tagját leváltja, meg ha leváltja a Szerbiai Vasutak igazgatóját, akinek több tisztségviselője is volt a párton belül, világosan látható, hogyan növekszik azoknak a száma az SNS-en belül, akiknek Vučić veszélyezteti az érdekeit. Mivel már további változásokat jelentettek be a közvállalatokban, előre tudni lehet, hogy az elégedetlenkedők száma tovább fog növekedni” – írja a Blic.

Az értesülés szerint ugyanakkor az üzletemberekkel az állami vállaltok vezetésének átvételéről kötött megállapodás is újabb ellenségeket szült, s ezek között még kormánytagok is vannak.

„Milan Bekonak a Szerbiai Vasutak igazgatói tisztségére helyezése egy üzenet a kormány minden tagjának, hogy változni fognak azok a szabályok, amelyek alapján a miniszterek kinevezték a tárcájukhoz tartozó közvállaltok igazgatóit, akiknek csak annyi volt a fontos, hogy közel legyenek a miniszterhez, nem pedig az, hogy jól vezessék a vállalatot. Természetesen ez az új szabály sokaknak nem fog tetszeni, s ezek az emberek nem fognak, sőt már most sem ülnek ölbe tett kézzel” – teszi hozzá a Blic.

A belgrádi napilap szerint a legnagyobb ellenállásra akkor lehet számítani, amikor lecsökkentik az állami béreket meg a nyugdíjakat, ugyanis sokan attól tartanak, hogy emiatt elveszítik népszerűségüket a választópolgárok körében.

Vučić a Blicnek nyilatkozva azt mondta, arra törekszik, hogy mindent, amit kormányfőként tesz, Szerbia polgárainak érdekében tegye, ne pedig a párttagok érdekében.

„Nem azért lettem kormányfő, hogy bármelyik párt tagjait kényeztessem, így a saját pártom tagjait sem, hanem azért, hogy Szerbiából megpróbáljak egy jobb helyet teremteni. A funkciókat betöltő személyektől eredményeket várok el és felelősséget, s akik ennek nem tesznek eleget, ne számítsanak arra, hogy megmaradnak tisztségükön. Így lesz, ha haragszanak rám, ha nem” – szögezte le Vučić.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek