Összehívták a WHO válságbizottságát ebola-ügyben

A WHO adatai szerint augusztus 1-jéig 1603 ebolás esetet regisztráltak Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban, beleértve a négy országban bekövetkezett 887 halálos áldozatot. A rendkívüli WHO-ülés célja kinyilvánítani, hogy „nemzetközi aggodalomra okot adó vészhelyzet van”, illetve hogy megfékezzék a kór nemzetközi terjedését.

Kétnapos ülést kezd szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vészhelyzeti bizottsága, hogy megvitassa a Nyugat-Afrikában kitört Ebola-járvány miatt szükséges intézkedéseket – közölte az ENSZ egyik szóvivője.

A rendkívüli tanácskozás célja kinyilvánítani, hogy a járvány nemzetközi aggodalomra okot adó vészhelyzetet teremtett az egészségügyi intézményrendszerben, valamint ennek megfelelő ideiglenes intézkedéseket javasolni a járvány nemzetközi terjedésének megfékezésére.

„A WHO adatai szerint augusztus 1-jéig 1603 ebolás esetet regisztráltak Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban, beleértve a négy országban bekövetkezett 887 halálos áldozatot” – mondta napi sajtótájékoztatóján Vannina Maestracci, a világszervezet helyettes szóvivője. Maestracci hozzátette, hogy július 31-én és augusztus 1-jén két nap alatt 163 új megbetegedést és 61 Ebola okozta halálesetet jelentettek.

Egy, a washingtoni külügyminisztérium irányítása alá tartozó ügynökség 5 millió dollárt különített el az Ebola-járvány elleni küzdelemre Guineában, Libériában és Sierra Leonéban, s további 2,1 millió dollárt bocsát a WHO rendelkezésére, hogy a szervezet több mint 30 orvost és más szakembert küldhessen az érintett országokba. Egy szakértői küldöttséget is a bajba került országok rendelkezésére bocsátanak.

A Sierra Leone-i elnöki hivatal kedden bejelentette: több száz katonát vezényelt az ebolás betegeket befogadó központokhoz, hogy betartassák az elkülönítésükre hozott intézkedéseket. Egy elnöki tanácsadó magyarázata szerint az elővigyázatossági lépés azt szolgálja, hogy „elrettentsék a családtagokat és barátokat az ebolás betegek kórházakból való erőszakos, orvosi beleegyezés nélküli elszállításától, amire az ország több részében volt már példa, beleértve a fővárost is”.

MTI / Maszol.ro

Friss hírek