Izrael hétórás humanitárius tűzszünetet jelentett be

Izrael hétórás, „humanitárius” célú tűszünetet hirdet hétfőre, a Gázai övezet túlnyomó részére vonatkozóan – közölte az izraeli hadsereg a Hamásszal vívott fegyveres konfliktusának 28. napján.

A tűzszünet délelőtt tíztől (közép-európai idő szerint 9 óra) lép életbe, és délután ötig tart majd a Földközi-tenger partján húzódó keskeny palesztin enklávéban. Kivétel ez alól az övezet déli, egyiptomi határán fekvő Rafah városa, „ahol még zajlanak az összecsapások, és fenntartják az izraeli katonai jelenétet” – fejti ki a közlemény.

Joáv Mordeháj tábornok, az izraeli hadsereg ciszjordániai és Gázai övezeti hadműveleteinek parancsnoka ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy „ha a tűzszünetet megsértik, az izraeli hadsereg válaszcsapást fog mérni a palesztin rakéták kilövésének helyére”.

A tábornok felszólította két, Hán-Júnisztól keletre fekvő palesztin falu, Abbaszán el-Kabira és Abbaszán el-Szagira lakóit, hogy reggel 8 órától térjenek vissza otthonaikba.

Az iszlamista Hamász mozgalom által kormányzott övezet déli részén vasárnap legalább tízen meghaltak, amikor izraeli tüzérségi vagy légicsapás érte Rafahban egy ENSZ-iskola közvetlen környékét. A támadás széles körű nemzetközi felháborodást váltott ki. A Hamász ellen indított „Erős Szikla” hadművelet 27. napja helyi források szerint csak Rafah térségében 71 halálos áldozatot követelt.

Izrael szombat este bejelentette, hogy egyelőre nem tárgyal a fegyvernyugvásról, hanem egyoldalúan és fokozatosan befejezi a gázai hadműveletet. Jeruzsálemi katonai források vasárnap arról tájékoztattak, hogy a hadsereg már a Gázai övezet legnagyobb részéből kivonult, miután az izraeli területre vezető alagutakat már mind felrobbantották, s csupán Rafah körzetében maradtak még gyalogsági erői.

Az ENSZ-főtitkár aggódik a konfliktus nyomán növekvő antiszemitizmus miatt

A gázai konfliktusnak nem szabadna ürügyként szolgálnia az antiszemitizmus növekedéséhez – hangsúlyozta vasárnap kiadott közleményében Ban Ki Mun, aki szerint különösen Európában aggasztó ez a jelenség.

Az ENSZ-főtitkár sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az utóbbi időben megszaporodtak a zsidóellenes támadások, amelyeket a Gázai övezet izraeli offenzívája elleni tiltakozó megmozdulások alkalmával követnek el. Ban Ki Mun szerint a közel-keleti konfliktus nem jelenthet ürügyet a diszkriminációra, amely bárhol a világon veszélyeztetheti a társadalmi békét.

A világszervezet főtitkára szerint a gázai konfliktust az erőszak azonnali beszüntetésével és tárgyalások útján kell megoldani.

Az izraeli parlament egyik bizottsága hétfőn aggodalmának adott hangot az európai palesztinpárti tüntetéseken tapasztalható antiszemita incidensek miatt.

Kitekintő / MTI

Friss hírek