Bűncselekménnyé nyilvánítanák a kettős állampolgárságot Ukrajnában

A magát az európai értékek elkötelezettjének valló Batykivscsina párt azt javasolja, hogy bűnvádi úton vonják felelősségre a kettős állampolgárokat Ukrajnában.

Az ukránon kívül más ország állampolgárságával is bíró személyek bűnözővé nyilvánítását kezdeményező törvénytervezetet Julija Timosenko pártjának képviselője, Mikola Katerincsuk jegyeztette be a Legfelsőbb Tanácsban – írja a Kárpáti Igaz Szó.

A honatya sajtószolgálatának közleménye szerint a kezdeményezés célja annak megakadályozása, hogy más országok állampolgárai is jelen legyenek az államhatalom és az önkormányzatok szerveiben. Az Európa felé korszerű demokrata pártként tetszelgő Batykivscsina parlamenti frakciójának tagjai arra hivatkoznak, hogy gyakorlatilag a közigazgatásban alkalmazott ukrán-orosz kettős állampolgárságú, egyfajta beépített ügynökként tevékenykedő hivatalnokok járultak hozzá a Krím és Szevasztopol leválasztásához, és hogy Donyeck és Luhanszk megyékben is hasonló köztisztviselők folytatnak aknamunkát Ukrajna ellen.

Mikola Katerincsuk szerint „magának Ukrajna létének a szavatolása, függetlenségének és biztonságának garantálása indokolja” az általa javasolt jogszabály elfogadását. Jelenleg arra van szükség, hogy a választott tisztviselők és az önkormányzatok szerveiben dolgozók kizárólag Ukrajna iránt legyenek elkötelezettek – mondta a honatya.

A Kárpáti Igaz Szó emlékeztet arra, hogy az ukrán jogrendszer jelenleg nem ismeri el a kettős állampolgárságot. Ugyanakkor egyes hivatalnokok és hozzátartozóik nem egyszer elismerték, hogy más országok állampolgárságával is rendelkeznek. Ami pedig a magyar-ukrán kettős állampolgárokat illeti, nem hivatalos adatok szerint az egyszerűsített honosítás keretében az 1945 előtti Magyarország honpolgárainak utódai közül eddig több mint 70 ezer ukrajnai lakos jutott magyar állampolgársághoz.

Kitekintő / Kárpátinfo.net

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »