Észak-Korea turizmussal nyit a világ felé?

Az atomprogramja miatt régóta súlyos nemzetközi szankciókkal sújtott Észak-Korea a külföldi látogatók bevonzásával igyekszik gazdaságát valamelyest fellendíteni. Turisztikai törekvései abból a szempontból sikeresek, hogy nemcsak a kínai, hanem már a nyugati turisták száma is látványosan növekszik. Ennek ellenére a bezárkózó kommunista diktatúrába látogató kalandvágyókat továbbra is a kormányzat kalauzolja, és a meghurcoltatás árnyéka vetül rájuk.

Az észak-koreai turizmus megújulásának és fellendülésnek jelentős állomása lehet, hogy júliusban a phenjani kormányzat újraindította a belföldi légi közlekedést, ezzel elősegítve a gyorsabb és kényelmesebb utazást az ország különböző városai között. Keveset tudunk az Észak-Koreában uralkodó állapotokról, de az infrastruktúra helyzetéről sokat elárul, hogy az országba legtöbb utat szervező Young Pioneer Tours nevű kínai utazási iroda nyilatkozata szerint a rendszeres belföldi járatok megindítására működésük megkezdése óta nem volt példa.

A repülőjáratok azonban nem mindenki számára lesznek hozzáférhetőek. A Reuters információi szerint, hasonlóan a gyorsan teret nyerő vasúti közlekedéshez, a repülőgépek is a helyi tisztviselők, illetve a más városokban üzleti kapcsolatokkal rendelkező észak-koreaiak és az üzleti vagy turisztikai szándékkal beutazó külföldiek részére lesznek elérhetőek.

Nem hiába dolgozik a kormányzat a turizmus fellendítésén, hiszen az elmúlt évtizedben a nyugati turisták éves száma hétszázról több mint hatezerre növekedett, bár az utazók nagyobb hányadát továbbra is a kínai állampolgárok teszik ki, akik mintegy 237 ezrenen látogatnak az országba évente.

Mára pedig teljes körűen megszervezett csoportos utazások várják a „kalandra” vágyó turistákat. Egy-egy ilyen négy napos utazás ára 500 és 1800 amerikai dollár (120-420 ezer forint) között mozog. Az utak célpontjai az előre kialakított turisztikai központokon túl a kedves vezető néven emlegetett államalapító, Kim Ir Szen és fia, Kim Dzsong Il hőstetteinek helyszínei. Természetesen a teljes látogatás az észak-koreai helyi „utazási irodák” koordinációjával zajlik, így elő sem fordulhat, hogy a kíváncsiskodók elbóklászva illetéktelen helyekre keveredjenek.

Bár az ország kormányzata nem nézi jó szemmel a helyi lakosság és a turisták kapcsolatba lépését, a turizmus érdekében ezzel a politikával is szakíthatnak. Az utazók között ugyanis rendkívüli népszerűségnek örvendenek a helyi lakossággal szervezett programok. A növekvő igény kiszolgálására nyílt meg a Kyonghung Bar a fővárosban. A phenjani vendéglátóhely az első, amely az esti órákban nem csak a helyi lakosságot, hanem már külföldi vendégeket is kiszolgálhatja.

Továbbra sem biztonságos

Bár a változások egészen pozitív képet festhetnek számunkra az erősen konzervatív-kommunista Észak-Koreáról, de a szakértők óvatosságra intenek, tekintve hogy továbbra is vannak az észak-koreai hatóságoknak olyan túlkapásai, amelyek jelentősen befolyásolják az ország turisztikai megítélését. Például 2008-ban egy dél-koreai nőt lőttek le a Kumgang hegy lábánál, azonban az esetet dél-koreai kérésre sem vizsgáltatta ki a phenjani kormányzat. Ez az incidens is nagyban befolyásolta a két Korea viszonyának jelentős romlását.

Stephan Haggard, a washingtoni Peterson Institute for International Economics vezető Észak-Korea szakértője szerint az ország változó turisztikai arculatából származó egyre jelentősebb jövedelem fokozatosan nagyobb ellentétbe kerül a külföldi befolyástól való paranoiával. A gazdasági érdek ugyanis azt diktálja, hogy egyre több turista érkezzen, minél több kemény (azaz nemzetközileg elfogadott) valutával a zsebében. Ennek ellenére a kormányzat nem engedélyezi izraeli és dél-koreai állampolgárok beutazását, illetve újságírók sem látogathatnak az országba. Ez utóbbi alól kivételt képez az amerikai AP hírügynökség, amely bár Phenjanban fenntarthat egy irodát, ott természetesen a helyi hatóságok által szorosan figyelemmel követett és erősen ellenőrzött munka folyik.

Az észak-koreai turizmus veszélyességét jól mutatja, hogy jelenleg is több amerikai állampolgár raboskodik a kommunista államban, akik turistaként érkeztek oda. A kormányzat őket különböző „ellenséges tevékenységek” miatt tartja fogva. Idén például már két amerikai ellen is eljárás indult. Jeffrey Edward Fowle-t vélhetően figyelmetlensége sodorta bajba, ugyanis hotelszobájában felejtette bibliáját, amelynek birtoklását a törvények szigorúan tiltják Észak-Koreában (bár az is lehet, hogy szándékosan próbálta ilyen módon „terjeszteni” Isten igéjét a vallások ellen keményen fellépő diktatrúrában). Még érdekesebb Matthew Todd Miller esete, aki a vízumát és útlevelét széttépte a phenjani reptéren, és ordítva kért menedékjogot a hatóságtól, őt a hírek szerint elmegyógyintézetben ápolják.

Mindezek következtében az Amerikai Egyesült Államok határozottan óva inti állampolgárait attól, hogy Észak-Koreába utazzanak. Külön tájékoztatóban hívja fel a figyelmüket, hogy az oda látogatók „önkényes letartóztatás veszélyének teszik ki magukat”, továbbá a dokumentum szerint a letartóztatástól „a csoportos utazások sem jelentenek biztonságot”.

Jól mutatja azonban az észak-koreai turizmus változó megítélését, hogy a brit kormányzat legújabb tanácsadó dokumentumában nem tiltja az országba való beutazást. Mi több, kifejezetten ajánlja, hogy a turisztikai céllal történő utazáshoz a csoportos lehetőséget vegyék igénybe a brit állampolgárok, de óvatosságra inti az utazni szándékozókat, és kéri, hogy kerüljenek minden könyv bevitelét az országba, különösen igaz ez a koreai nyelvű kiadványokra.

Babinszki Pál

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »