A tolerancia a legjobb üzenet

Megkezdődött vasárnap este a Duna menti országok és régiók fiataljainak VIII. Toleranciatábora Topolyán. A július 27-étől augusztus 2-áig tartó rendezvény ünnepélyes megnyitóját a rossz időjárás miatt a moziteremben tartották a Kék Duna Alapítvány szervezésében.

Az idei tábor mottója „Legyünk toleránsak!“, a több mint száz lakója pedig Németországból, Szlovákiából, Magyarországról, Romániából, Horvátországból, Bulgáriából és Szerbiából érkezett.

A megnyitón a Sambansa zenéje után Kókai Mernyák Melinda, Topolya község polgármester asszonya köszöntőbeszédében megjegyezte, hogy erre az egy hétre Topolya a táborlakókat örökbe fogadja, fiai és lányaiként kezeli őket. Fölhívta a figyelmet arra, hogy ne csak erre az egy hétre, hanem az egész évre terjesszük ki a toleranciát.

Gunter Czisch, Ulm polgármestere már több éve visszajáró vendége a tábornak. Beszédében arra sarkallta a hallgatóságot, hogy a különböző nemzetiségű emberek találkozzanak és beszélgessenek egymással, erősítsék meg a közös célokat és igyekezzenek azokat közösen véghezvinni.

Köszöntőbeszédet mondott még Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár. Elmondta, hogy a tartomány büszkén vállalja a nemzeti, vallási és kulturális értékeinek tiszteletben tartását és ezekben a napokban Topolya azonosulni tud ezekkel az értékekkel. Fölhívta a figyelmet, hogy a multikulturalizmust nem elméleti szinten kell megélni, hanem az élet részévé kell tenni. Szerinte a tolerancia népszerűsítése, erősítése válasz az erőszakra, a gyűlöletbeszédre és a diszkriminációra, és az erős nemzeti identitásnak és a toleranciának ki kell egészítenie egymást.

Branislav Bugarski megbízott tartományi mezőgazdasági titkár köszöntőjében kiemelte, hogy a tolerancia kulcsszava Vajdaságnak, valamint hozzátette, hogy közösen kell építeni Európát, mely a szabadságon, a békén, az egységen és a különbözőségen alapszik. Szerinte a tolerancia a legjobb üzenet, amelyet Vajdaságból küldhetünk.

Egeresi Sándor, a Kék Duna Alapítvány elnöke, a tábor megálmodója is köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy a társadalmunkat érintő érzékeny témákat meg kell vitatni. Hozzátette, hogy a tolerancia kérdése a társadalom peremére van taszítva, ezért együttesen kell tenni a társadalom erkölcsi válságának föloldásáért.

A köszöntők után a táborlakók is üdvözölték az egybegyűlteket, majd a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese mátyusföldi és szászcsávási, a Szélszirom táncegyüttese pedig bodrogközi táncot adott elő. A topolyai Vuk Stefanović Karadžić Szerb Kulturális Központ műsora után az újvidéki Líra tamburazenekar és a topolyai Žarko Pribaković lépett föl.

Hétfőtől péntek estig a táborlakók Gunter Czisch, dr. Lázár Zsolt, dr. Korhecz Tamás, mgr. Dinko Gruhonjić előadásait hallgatják, műhelymunkákon vesznek részt, este pedig koncertek várják őket és az érdeklődőket Topolya központjában, rossz idő esetén pedig a moziteremben.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »