Még súlyosodhat a helyzet Gázában

Összetűzésekbe torkolló éjszakai tüntetéseket követően a  harag napja” néven újabb tiltakozásokat hirdettek meg péntekre Ciszjordániában, tiltakozásul Izraelnek a Gázai övezetbeli hadműveletei miatt, a Hamász szóvivője pedig „harmadik intifádával” fenyegetőzött – írta az MTI izraeli tudósítója. John Kerry amerikai külügyminiszter tűzszüneti javaslatát vitatja meg Jeruzsálemben pénteken az izraeli kormány biztonsági kabinetje – közölte a közszolgálati rádió.

Az elmúlt 24 óra

Mintegy tízezer palesztin tüntetett csütörtök éjjel Ciszjordánia több városában a gázai övezetbeli  Erős Szikla” hadművelet ellen. A tömeg kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálta a tömegoszlató eszközöket és gumilövedékeket, majd éles lövedéket is bevető izraeli egyenruhásokat. Egy palesztin meghalt, további hatot lőtt sebekkel ápolnak az izraeli lövések nyomán.

A Palesztin Hatóság péntekre a  harag napját” hirdette meg, újabb tüntetésekre szólítva fel a ciszjordániai lakosságot. Izraelben a biztonságiak teljes készültséggel várják pénteken a mecsetekben az imaidők végét – közölte a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

A tizennyolcadik napja tartó izraeli hadműveletnek több mint nyolcszáz halottja van palesztin kórházi források szerint. A gázai mentőszolgálat összesítése szerint csütörtökön mintegy százan haltak meg az izraeli támadásokban, a halálos áldozatok többsége civil volt. Az izraeli oldalon 34-en haltak meg a július 8-án kirobbant fegyveres konfliktusban. A hadsereg szerint közülük 32-en katonák voltak, ketten civilek, akiknek életét a Gázából kilőtt rakéták oltották ki.

Csütörtök késő este több ezer tüntetőből álló tömeg indult meg Ciszjordániában Rámalláh felől a Fatah több vezetőjével az élén, majd a Jeruzsálemtől északra található Kalandia határátkelőnél a palesztinok kövekkel, petárdákkal és Molotov koktélokkal dobálták az izraeli erőket.

Az izraeli katonák szerint a tömegből tüzet nyitották rájuk Kalasnyikov gépfegyverekkel, erre válaszoltak a lövésekkel – mondta egy rendőr a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a Yentnek. Később a kalandiai összecsapások hírére Hebronban, Túl-Karmben, Betlehemben és Kelet-Jeruzsálemben is menetek indultak a helyi izraeli fegyveres erők ellen, amelyek megpróbálták eloszlatni a tömegeket.

A Kelet-Jeruzsálemben, a Mecsetek terénél kitört összecsapásnál letartóztatták a tüntetések harminckilenc résztvevőjét. A zavargásokban megsérült tizenhárom izraeli rendőr.

A Hamász Katárban élő szóvivője, Husam Badram szerint eljött az újabb Izrael elleni felkelés, a harmadik intifáda ideje.  Ez a lehetőségünk” – üzente a ciszjordániai palesztinoknak.

A Gázai övezetben is tovább folytak a harcok éjszaka, melynek során az izraeli légierő bombát dobott az Iszlám Dzsihád palesztin szélsőséges szervezet szóvivőjének s egyben egyik legmagasabb rangú vezetőjének, Szalah Abu Hasszeninnek rafahi házára. A robbanásban életét vesztette Hasszenin fia is és tizennégyen megsebesültek.

Kerry próbálkozik

Kerry első lépésként ötnapos humanitárius fegyvernyugvást javasol a Gázai övezet harcoló felei között. Ennek ideje alatt tárgyalások folynának Kairóban egyiptomi közvetítéssel Izrael, valamint a Hamász és a Palesztin Hatóság részvételével a tartós tűzszünet feltételeiről – írta palesztin forrásokra hivatkozva az Al-Hajat című arab nyelvű újság.

Kerry péntek délután elhagyja Kairót és visszatér Washingtonba, de még elutazása előtt választ vár indítványára. A Hamász véleményét a katari és a török külügyminiszter tolmácsolja számára, Izraelét pedig közvetlenül Jeruzsálemből fogják közölni vele. A kérdés eldöntésére Benjámin Netanjahu kormányfő összehívta a nyolc legfontosabb miniszteréből álló szűk körű biztonságpolitikai kabinetet.

A Hamász elvileg egyetértett a humanitárius fegyverszünettel, de garanciákat kért a halászati övezet kiterjesztésére, és arra, hogy ismét mezőgazdasági művelés alá vehessék az izraeli határ mentén lévő földeket. Ezenkívül a Salit-fogolycserében előzőleg elengedett, de a múlt hónapban Ciszjordániában ismét elfogott rabok szabadulását követeli. Kerry garanciákat ígért a gázai blokád feloldására arra az esetre, ha Izrael beleegyezik a javaslatba, de garanciái nem vonatkoznak a többi követelésre.

Lehet rosszabb

Az izraeli hadsereg a gázai hadműveletek komoly kiszélesítésére készül a jövő hét elejétől, ha a Hamász nem fogadja el a tűzszünetet. Ha a szervezet vezetése elfogadja a fegyvernyugvást, akkor valószínűleg Izrael is így tesz. Az izraeli biztonsági kabinet pénteken a tűzszünet vagy a harcok kiterjesztésének kérdésében dönt.

Idén július 28-ára, jövő hétfőre esik íd al-fitr, a ramadán böjti hónap végét jelző legfontosabb muzulmán ünnep, s a Háárec című újság értesülései szerint Kerry javaslata hétfőre, erre a napra tenné a harcok leállítását. A Háárec szerint az ideiglenes-humanitárius fegyvernyugvás idején az izraeli erők gázai állásaikban maradhatnának és tovább folytathatnák az alagutak felszámolását. A lap értesülése szerint Kerry javaslata egyhetes tűzszünetről szól.

Az indítvány szerint az Egyesült Államok, az ENSZ főtitkára és az Európai Unió garanciát adnának a feleknek, hogy a rendezési tárgyalások megoldják a számukra fontos kérdéseket is. Izrael számára az övezetbeli rakéták felszámolása, a Hamásznak pedig az övezet helyreállítása, a blokád feloldása fontos szempontok.

A Gázai övezetben a hadsereg teljes erővel dolgozik a Hamász Izraelbe vezető alagútjainak felszámolásán, de a feladat hosszabb időt igényel. Egy-egy alagút megtalálása után még hosszú időre van szükség annak felrobbantásához – mondta Uri Gordon tábornok a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a Ynetnek.  Egy a lapnak nyilatkozó katonai forrás szerint a Hamász több fegyveres harcosa feladta magát és átadták fegyvereiket, miután napokig az alagutakban rostokoltak.

Shiri Zsuzsa

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »