MKP-Híd: barát vagy ellenség?

Mit akarnak a felvidéki pártok? A cél a hatékony érdekérvényesítés lenne, mégsincs közös álláspont – még párton belül sem.

A felvidéki Gombaszögi Táborban hagyománnyá vált, hogy a szlovákiai magyarokat képviselő két párt fórumának helyt adjanak.

Nem a közös platform hiányzik, hanem az akarat

A hétfő reggel záruló táborban a két szlovákiai magyar európa parlamenti képviselő egy beszélgetés keretében vázolta fel elképzeléseit a jövőre vonatkozóan.

Csáky Pál az MKP és Nagy József a MOST-Híd párt képviselőinek vitája vérszegényen indult, a végére azonban némi szurkálódásnak lehettünk tanúi. Habár mindketten hangsúlyozták, hogy törekednek az együttműködésre, a jelenlegi körülmények között nem tudják elképzelni a két párt közös listájának felállítását egy elkövetkező választáson.

Nagy József szerint nem a közös platform hiányzik, hanem az akarat. A politikus továbbá kritizálta az MKP Smer-rel való kapcsolatát, szerinte a párt koalíciós politikát folytat, amit a Híd határozottan visszautasít. Mózes Szabolcs, az Új Szó rovatvezetője, a beszélgetés moderátora ugyanakkor megjegyezte, hogy korábban a Hídnak is volt tanácsadója a Fico-kormányban. Önkormányzati szinten például Kassán is a Híd és a Smer koalíciójáról beszélnek kommentátorok.

Nagy azzal védekezett, hogy a pártja ekkor jött rá, a Smer-rel nem lehet együttműködni és nem érti, hogy lehet támogatni egy olyan politikát, amelyben Nagyszombaton két magyar járást háttérbe szorítanak. Csáky ezzel szemben Nagy EU-s álmait illette kritikával, úgy fogalmazott, hogy „Jóska” még nem olyan tapasztalt az EU politikában, 28 ország nem fog térdre borulni a beadványai előtt.

Abban mindketten egyetértettek, hogy az EP választásokon való alacsony részvétel, annak köszönhető, hogy a választók úgy érzik, semmilyen befolyásuk nincs az európai döntéshozatalra. Csáky szerint ezt talán nagyobb sajtómegjelenéssel lehetne ellensúlyozni. 

A regionális politika sikerei

Szombaton Jakab Elemér, a Híd párt tagja, parlamenti képviselő és Nagyráska polgármestere valamint Őry Péter, MKP-s képviselő és Csütörtök polgármestere találkozott egy kerekasztal beszélgetés keretében. Az idei beszélgetés középpontjában a közelgő önkormányzati választás állt. 2010-óta húsz településen koalíciós polgármester van, ami jelzi, hogy az indulatok kezdenek alább hagyni és az észérvek mentén a regionális érdekek kerülnek elő.

Jakab szerint az igényeket helyileg kell megfogalmazni, legyen szó kultúrház, szabadtéri színpad vagy ravatalozó megépítéséről. Ha ezeket a célokat a közösség egy vagy két ciklus alatt meg tudja valósítani, már sikerként könyvelhető el, függetlenül attól, hogy melyik párt képviselője vezeti a települést. A két politikus egyetértett abban, hogy mindkét pártban vannak kudarcok, ahol a polgármesterek megbuknak, de a demokrácia intézménye pont ezt hivatott kezelni.

Hol lehet együttműködés?

Őry Péter elmondta, hogy a közös jelöltek állítását nem a központi pártvezetés dönti el, mert annak nincs kellő rálátása a regionális viszonyokra, ezért ezek a kérdések helyi szinten dőlnek el. Jakab Elemér hozzátette, hogy a Híd ugyan tesz ajánlásokat, de az utolsó szót a járási elnökségek mondják ki, természetesen egyeztetéseket követően. A nagyvárosok esetében azonban a párt vezetése hozza meg a döntést.

A két találkozó tanulsága, hogy míg az EP képviselők között jobban kiéleződnek a nézetbeli különbségek, addig regionális szinten van igény a működőképes koalícióra.

Perje Zsófia, Orbán Dorottya

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »