„F…nak kell repülni. Háború van.” Nyilvánosságra került beszélgetések

Ukrajna területén, 40 km-re az orosz határtól zuhant le csütörtök délután 16:20 környékén egy polgári utasszállító repülőgép. A gép roncsait mintegy húsz perccel később találták meg, a repülő mind a 295 utasa életét vesztette. A 2001 szeptember 11-ei terrorista merényletek óta ez a legnagyobb repülőgép-szerencsétlenség.

Az eddig elérhető információk szerint a repülőgépet egy rakéta találat érte, az ukrán Grabovo és Toreza falu környékén zuhant le, az orosz határ és donyeck között:

A lezuhant repülőgép Amszterdamból tartott Kuala-Lumpur felé, a Malaysian Airlines gépe volt (a járat száma MAS17). A gépen 280 utas és 15 fős személyzet utazott, mindannyian életüket vesztették.

Az ukrán államfő, Pjotr Porosenko határozottan tagadta, hogy az ukrán hadseregnek bármilyen köze lenne az ügyhöz, és terrorista merényletnek nevezte a tragédiát. A másik oldalról megszólaltak az úgynevezett „Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok” vezetői, akik szintén tagadták, hogy bármiféle közük lenne hozzá, és az ukrán hadsereget vádolták meg. A szeparatisták vezetői szerint a maláj repülőgépet az ukrán légierő egyik gépe lőtte le.

Az ukrán válaszra nem sokat kellett várni: csütörtökön késő este az Ukrán Nemzetbiztonsági Szolgálat hivatalos oldalán közzétette a szeparatisták elfogott mobiltelefonos beszélgetéseit a tragédiát követően. Magyar nyelvű feliratot készítettünk hozzá, amennyiben nem jelenik meg, kérjük kattintson a feliratozás aktiválásához (cc):

A CNN értesülései szerint az amerikai hírszerzés a radar képei alapján arra a megállapításra jutott, hogy a repülőt egy légvédelmi rakéta találata érte közvetlenül a lezuhanás előtt. Jelenleg a rakéta pályáját elemzik ki, hogy megállapítsák, honnan lőtték ki.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »