Ukrán válság – Légicsapások a szeparatistákra

Az ukrán légierő öt csapást mért a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták állásaira, és ezek során több tucat fegyveressel végeztek – közölték a kijevi hatóságok vasárnap.

A védelmi minisztérium beszámolója szerint lerombolták a szakadárok számos állását és megrongálták haditechnikájukat. Legalább 40 fegyverest is megöltek a csapások során – derül ki a közleményből.

A harcok szombaton kezdődtek, vasárnap is folytatódtak.

A donyecki egészségügyi szervek ezzel párhuzamosan arról számoltak be vasárnap, hogy tizenkét ember meghalt és további tizenketten megsebesültek az ukrán biztonsági erők és az oroszbarát szeparatisták közti szombati összecsapásokban a városban és környékén.

Az ukrajnai Donyeck városában nyolcan, az attól 30 kilométerre keletre fekvő Makijivkában pedig négyen haltak meg. Az áldozatok közül legalább hatan civilek voltak. A szakadárok korábban 30 halottról beszéltek.

Luhanszkban a városi tanács sajtószolgálata szerint hat helyi lakos meghalt és hét megsebesült az ottani harcokban.

Petro Porosenko ukrán elnök pénteken azt mondta, hogy Kijev „elpusztítja” az oroszbarát szeparatistákat, akik „minden egyes (megölt ukrán) katona életéért a sajátjaik százaival fognak fizetni”. Az ukrán belügyminisztérium szerint egy hónapba telhet, mire vereséget mérnek az ország keleti részén, Donyeckben és Luhanszkban „független népköztársaságokat” kikiáltó oroszbarát fegyveresekre.

Porosenko hivatala vasárnap közölte, hogy az államfő a heves harcok kiújulása miatt a korábbi tervekkel ellentétben nem lesz jelen a brazíliai labdarúgó világbajnokság döntőjén. Ennek politikai jelentősége is van, mert a finálén ott lesz Vlagyimir Putyin orosz elnök is, és korábban megfigyelők úgy gondolták, hogy az esemény ürügyet szolgáltathat egy személyes találkozóra a két vezető között.

Petro Porosenko és nyugati vezetők többször kérték Putyint, hogy bírja rá a szeparatistákat a fegyverletételre. Egyben azzal vádolták az orosz államfőt, hogy jelentős támogatást nyújt a fegyvereseknek.

Oroszország területén is csapódtak be gránátok

Az orosz külügyminisztériumban kemény és konkrét diplomáciai válaszlépéseket helyeztek kilátásba Ukrajnával szemben a dél-oroszországi Rosztovi területen vasárnap becsapódott lövedék, és az annak következében megölt férfi halála miatt.

Grigorij Karaszin orosz külügyminiszter-helyettes a Ria Novosztyi orosz hírügynökségnek azt mondta, a tények azt bizonyítják, hogy veszélyesen erősödik a feszültség Oroszország és Ukrajna határán.

Hozzátette, hogy az orosz diplomáciai válaszlépések előtt tisztázni kell minden körülményt a történtekkel kapcsolatosan.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »