Saját polgármesterjelöltekkel indul az MKP és a Híd

November 15-én tartják az önkormányzati választásokat, és az eddigiek szerint a déli, jelentős arányban magyarok lakta városokban az MKP és a Híd is külön jelölteket indít. Négy éve a legtöbb önkormányzat élére független jelölt került, közülük jó néhány idén is ringbe száll.

Zakatoló rekorderek

Köztük van a rekordernek számító Ján Oravec is: Párkány független polgármestere már bejelentette, hogy indul. Rajta kívül egy másik független, Vincze Tibor nevét emlegetik az indulók közt. Pártjelöltekről egyelőre nem hallani, de valószínűleg ez sem keverné meg különösebben a kártyákat, Oravec ugyanis eddig mindig fölényesen nyert.

Érsekújvárban a független Gejza Pischinger szintén ismételne, kihívókban eddig ő sem bővelkedik. Korábban Klein Ottokár operaénekesről terjedtek olyan hírek, hogy indulna. Négy éve ilyenkor már a Smer is kampányolt Helena Bohátovának, a munkaügyi hivatal igazgatójának, de idén náluk is nagy a csend. Vágsellyén Martin Alföldi maradna a polgármesteri poszton, de esélyesnek számít Jozef Mečiar alpolgármester is, aki az utóbbi időben nagyon aktív nemcsak az interneten, hanem a lakossági fórumokon is.

Gútán Horváth Árpád (MKP) már bejelentette jelöltségét. Ipolyságon négy éve az MKP és a Híd is megtámogatta Lőwy Jánost, aki a jelek szerint idén befejezi tevékenységét. Baráti Tamás (Híd) alpolgármester viszont indulna. Losoncon Csúsz Péter, az MKP Besztercebánya megyei elnöke fontolgatja, hogy jelölteti magát – a városban viszont csak 10 százalékos a magyarok aránya.

Új taktika Füleken

Füleken biztosan lesz kiből válogatni novemberben: az eddigi információk szerint az MKP Szvorák Zsuzsa tanárt indítaná, a Híd pedig a függetlenül induló Agócs Attila (a helyi vármúzeum igazgatója) mögé állna be – a magyar szavazatok tehát itt várhatóan megoszlanak. Négy éve viszont hiába volt közös jelöltje a két pártnak (Estefán László), Jaromír Kaličiak került a város élére.

Rimaszombatban Jozef Šimko jelenlegi polgármester (független) biztosan indul. Egyelőre sem az MKP, sem a Híd nem jelentkezett saját jelölttel. Tornalján Szögedi Anna (MKP), Rozsnyón pedig Pavol Burdiga (Híd) jelenlegi polgármesterek vélhetően ismét megpályázzák a pozíciót.

Kassán nagy csatára van kilátás: a jobboldali pártok többsége (köztük az MKP) már márciusban felsorakozott a független Rudolf Bauer mögött. A Híddal és a Sieť-tyel még tárgyalnak. Richard Raši (Smer) maradna a polgármesteri székben (négy éve a Híd is támogatta), így kiélezett küzdelem várható.

Királyhelmecen biztosan polgármestert váltanak, Balogh József ugyanis már nem kíván indulni. A független városvezető helyére a Híd Pataky Károlyt jelöli, az MKP pedig talán Pásztor Istvánt. Mindketten többszörös jelöltek, Pásztor korábban már polgármester is volt. Nagykaposon a független Petrikán Péter nyolc éve polgármester, információink szerint az MKP-nak biztosan lesz ellenjelöltje.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »