Négy uniós biztos is elhagyta a fedélzetet

A biztosi testület négy tagja, köztük három alelnöke ült át kedden az Európai Bizottságból az Európai Parlamentbe. José Manuel Barroso átmenetileg más biztosok között osztotta szét a tárcáikat.

Három alelnök, a gazdasági és pénzügyi területet felügyelő Olli Rehn, az állampolgársági ügyekért felelős Viviane Reding, az iparpolitikát egyengető Antonio Tajani és egy rendes bizottsági tag, a lengyel Janusz Lewandowski (költségvetés) is befejezte bizottsági pályafutását kedden, amikor megalakult az új Európai Parlament.

Ők négyen mandátumot kaptak a képviselőtestületben, és mivel nem volt esélyük az újrajelölésre a biztosi testületbe, valamennyien az EP képviselőiként dolgoznak majd tovább a következő öt évben.

José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke azonnal szét is osztotta a távozó biztosok portfólióját maradó kollégáik között. Olli Rehn tárcáját az észt Siim Kallas, Viviane Redingét az osztrák regionális politikai biztos, Johannes Hahn, Tajaniét a francia Michel Barnier (belső piac), míg Lewandowskiét a lett Andris Piebalgs (külső fejlesztési politika) veszi át átmenetileg.

Hogy egészen pontosan mennyi időre, az attól is függ, hogy a küldő országok ki akarnak-e nevezni új biztost arra a néhány hónapra, ameddig még a régi Bizottság hivatalban van. Ha igen, ezeket a biztosokat külön, soron kívül is meg kell hallgatni. Sokáig úgy nézett ki, hogy Rehntől például Jirky Katainen, az eddigi finn miniszterelnök veszi át a gazdasági és pénzügyi tárcát, de ehhez előbb meg kellene hallgatnia az EP-nek. Ennek nyílván csak akkor lenne értelme, ha a meghallgatásra júliusban sor kerülne, hiszen Katainen a következő biztosi testületnek is tagja lesz, ezért előreláthatóan szeptemberben úgyis meghallgatják a képviselők.

A négy említetten kívül további három bizottsági tag is jelölt volt az EP-választásokon. Ők: Maros Sefcovic (szlovák) alelnök, Karel De Gucht, belga keresekdelmi biztos és Neven Mimica horvát fogyasztóvédelmi biztos, akik azonban nem kívántak beülni az EP-be, ráadásul közülük Sefcovicot és Mimicát a következő Bizottságba is jelöli a kormányuk. De Gucht esetében ez még nem tudható, mert a belga kormányalakítási tárgyalások jelenleg is zajlanak és még eltarthatnak egy darabig.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »