Két miniszert is leválthatnak a hónap végéig

A Smer június 28-án tartja rendkívüli kongresszusát, amelyen több személycsere is történik a párton belül. Állítólag két Dušan Čaplovič és Tomáš Malatinský befejezi miniszteri karrierjét.

Két minisztert, két alelnököt, néhány államtitkárt, több kerületi és megyei elnököt is érint majd a Smeren belül várható személycsere. A június végére tervezett közgyűlésen Dušan Čaplovič a Smer alelnökeként, valamint oktatási miniszterként is befejezi munkásságát. Az alelnöki székben Juraj Blanár, zsolnai megyefőnök követi őt. Blanárt megfelelő jelöltnek tartják a pozícióra, mivel nem köthető a nevéhez pénzügyi csoportokkal való együttműködés, sem egyéb más botrány.

Júliustól Peter Pellegrini, jelenlegi pénzügyminisztériumi államtitkár lesz az oktatási miniszter és a másik pártalelnök is. Az alelnöki pozícióban Vladimír Maňkát váltja, akit májusban ismét EP-képviselőnek választottak.

Az alelnöki posztjáról hétfőn lemondott Marek Madarič újra megpályázza az alelnöki pozíciót.

A tanács másik nagy horderejű döntése valószínűleg Tomáš Malatinský, gazdasági miniszter leváltása lesz. Maňka azt üzente a sajtónak e cserével kapcsolatban, hogy a miniszterelnököt faggassák a pártban történők változásokról. Emlékeztetett, hogy öt éve a személyéről is olyan hírek jelentek meg, hogy leváltják őt, mégis pártalelnök lett.Renáta Zmajkovičová, a Smer elnökségének egyik tagja úgy nyilatkozott, hogy a Smer átértékeli a politika minden területén elért eredményét. „Ahol nem álltak be a kívánt eredmények, ott változások lesznek. Nem csak személyi, hanem tartalmi változások is.” – mondta Zmajkovičová.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek