Alkotmányellenesek a tanárokat védő intézkedések

Hiába akarták a kaliforniai tanárokat bebiztosítani, az újonnan bevezetett törvényeket jogtalannak ítélték – áll a Reuters oldalán.

A Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróság döntése értelmében az állam tanáraiért hozott intézkedéseket. A kérdéses rendelkezések több ponton is védték a tapasztalt pedagógusokat. Többek között leépítésekkor mindig a legkevesebb tapasztalattal rendelkező tanárt kellett az intézményeknek elküldeni, így védve a több éve tanító szakembereket munkájuk elvesztésétől. Továbbá, 2 év egy intézményben eltöltött munkaviszony után státuszhoz juttatják a tanárokat, ami ismét nehezítené munkájuk elvesztésének lehetőségét.

Az idillt egy bírósági per rombolta szét, amit 9 helyi diák indította. Az ügyvédük érvelése szerint 5 jogszabály súlyos kárt okozhat a kisebbségi diákok taníttatásában úgy, hogy kevésbé szakképzett tanárok is oktathatják őket. A bírósági döntést a Los Angeles-i Tanári Szakszervezet felháborodással fogadta: „A mai döntés támadás az összes tanárra nézve” – nyilatkozta képviseletükben Alex Caputo-Pearl választott elnök, aki elmondta, hogy fellebbezést fontolgatnak.

A pert támogató „A diákok számítanak” (Students Matter) mozgalom kiállt a lépés mellett. Álláspontjuk alapján a kisebbségi diákok hátrányt szenvednek azált, hogy a szakmailag nem megfelelően képzett tanárokat irányítják át a hátrányos helyzetű térségekbe. Az új törvények az inkompetens pedagógusok eltávolítását immár lehetetlenné tennék, és megfosztanák a fejlődés lehetőségétől a tanulókat. Így az évek óta nemzetközi színvonal alatt teljesítő amerikai közoktatás reformja még várathat magára. 

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek