Észak-Korea még egy amerikait zárt börtönbe

A Biblia egy példánya miatt zárhatták el a turistát.

Az észak-koreai törvények megszegése miatt tartóztatottak le egy amerikai turistát a hatóságok, így az országban már három tengerentúlit tartanak fogvul – számol be a Reuters.

Az amerikai hatóságok megerősítették, hogy a férfi amerikai állampolgár, akit Jeffrey Edward Fowle-ként azonosítottak. Az 56 éves, 3 gyerekes édesapa egyedül utazott turistaként az elszigetelt országba, ahol a japán Kyodo hírügynökség szerint egy, a szobájában hagyott Bibliáért zárták rács mögé. A család ügyvédje elmondta, hogy Fowle nem egyházi missziót teljesített, hanem turistaként utazott.

Fowle mellett még két amerikait tartanak fogva az ázsiai államban. Az egyik fogvatartottat, Kenneth Bae-t 15 évnyi munkatáborra ítélték államfelforgató cselemény miatt. A harmadik rab Matthew Todd Miller, aki az országba érkezését követően széttépte vízumát, és menedékjogot követelt a hatóságoktól.

Az amerikai Külügyminisztérium kijelentette, hogy az állampolgáraik külföldi biztonságánál nincs fontosabb feladatuk. Májusban kiadtak egy közleményt, ami óva intette az amerikai turistákat az országba utazástól, ugyanis „az Észak-Koreába utazó külföldi látogatókat letartóztathatják olyan tevékenységekért, amik máshol nem számítanak törvényellenesnek” – áll a dokumentumban. Bae ügyében az Államok kétszer megkeresték már Phenjan-t, de utóbbi a tárgyalásokat visszautasította.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek