Saját pártját is otthagyta a volt miniszterelnök

Kilépett az általa alapított Szlovák Kereszténydemokrata Unióból (SDKÚ) Mikulás Dzurinda szlovák exkormányfő és a párt egy másik oszlopos tagja, Ivan Miklos volt pénzügyminiszter.

A szlovák jobboldal egykoron meghatározó, ám az elmúlt években szinte teljesen lemorzsolódott pártjának két távozó politikusa a döntést a párt kudarcaival indokolta szerdai pozsonyi sajtóértekezletén.

A két szlovák politikus a kilépésükkel kapcsolatban, még a sajtótájékoztató előtt kiadott közleményben emlékeztet arra, hogy a Szlovák Kereszténydemokrata Unió létrejötte óta a szlovák politika egyik meghatározó politikai formációja és többszörös vezető kormánytényező volt, majd a 2012-es előrehozott parlamenti választások után jelentős – a választói bizalom visszaszerzésével indokolt – változások történtek a párt vezetésében. Hozzáteszik: két év és több választás után úgy tűnik, a párt nem tudta beteljesíteni ezeket az ambíciókat.

A két politikus közös sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva közvetve kizárta egy meglévő politikai pártba való belépését, vagy egy új politikai mozgalom létrehozását, ugyanakkor a politikából való teljes távozásukat firtató kérdésre kitérő választ adtak.

Bár Dzurinda és Miklos bejelentése váratlan volt, mégis inkább a kilépésük időzítése, mint annak ténye minősülhet meglepetésnek. Szakértői vélemények szerint ugyanis távozásuk jóval indokoltabbnak és logikusabbnak tűnt volna a Radicová-kormány 2011-es bukása vagy a 2012-es – a párt számára sikertelen – parlamenti választást követő vezetőségcsere után, mint most.

A Mikulás Dzurinda vezette SDKÚ a 2002-es parlamenti választásokon a választók voksainak csaknem 16 százalékát szerezte meg, amivel a második helyen végzett, s meghatározó tényezője lett a 2006-ig kormányzó koalíciónak. A párt a 2006-os parlamenti választásokon több mint 18 százalékos eredményt ért el, ám ellenzékbe szorult. A párt négy évvel később ugyan a 2002-es és a 2006-os eredményénél is gyengébben szerepelt, mégis kormányra került, igaz rövid időre: az Iveta Radicová vezette kabinet ugyanis az eurós mentőövről tartott parlamenti szavazáson megbukott.

A 2012-es előrehozott parlamenti választáson az SDKÚ már csak 6 százaléknyi voksot szerzett, s a párt támogatottsága azóta tovább csökkent, a legutóbbi felmérések szerint az 5 százalékos parlamenti küszöb szintjén mozog. Szakértői vélemények szerint a szlovák jobboldal fokozódó fragmentációjával – több új szlovák jobboldali párt létrejöttével – csaknem egy időben bejelentett távozás a párt végét is jelentheti.

Kitekintő / MTI

Friss hírek